kontakt@dejanlucka.com

BiH zemlja sa tzv. hibridnim režimom

Dejan Lučka | O društvenim i pravnim temama

BiH zemlja sa tzv. hibridnim režimom

Dan slobode medija 2016

Izjava koju sam dao za BNTV

Članak je dostupan na sljedećem linku:  BiH zemlja sa tzv. hibridnim režimom


Bosna i Hercegovina nedavno se našla na još jednoj neslavnoj listi. Ovog puta u pitanju je nedostatak demokratskog društva, a prema istraživanju poznatog evropskog magazina, BiH samo jedan bod dijeli od autoritarnog režima.

Demokratija u BiH u izvornom obliku, a to je vladavina naroda, ne postoji. To pokazuju najnovija istraživanja koja je sproveo britanski magazin „Ekonomist“. Oni su nakon završene analize situacije u prošloj godini BiH svrstali na 101. mjesto od 167 zemalja. Analiza je pokazala i da je u BiH prije pet, pa i deset godina bilo više demokratije. Sada je na korak od zemalja sa autoritarnim režimom.

„Ekonomist“ navodi da je BiH zemlja sa tzv „hibridnim režimom“ odnosno zemlja koju karakterišu značajne nepravilnosti u izbornim procesima, široko rasprostranjena korupcija, zavisno pravosuđe, slaba vladavina prava i slabo civilno društvo, te česti napadi i pritisci na novinare.

Alibi za ovakvo lošu poziciju po pitanje demokratije u BiH ne postoji, smatraju iz institucije Ombudsmena za ljudska prava. 

Ombudsmen BiH Ljubinko Mitrović kaže da nažalost, imamo duboko birokratizovanu upravu. 

„Ovi problemi u pravosuđu su definitivno veliki problemi i na njih se mora odreagovati. Ono treba da bude na prvom mjestu kada su u pitanju ljudska prava i slobode. Nažalost, mi imamo danas situaciju da vrlo često imamo i problematičnu situaciju, a najveći broj žalbi, što je i činjenica se odnosi na rad i postupanje pravosuđa. Pravosuđe je broj jedan. Svi nadležni državni organi su u priči koja se zove zaštita ljudskih prava“, kazao je on.

Osim nepovjerenja u rad nadležnih organa, građani su vrlo često nespremni da aktivnije učestvuju u razvoju društva, smatraju iz banjalučkog Centra za ljudska prava. 

Dejan Lučka iz Centra za ljudska prava kaže da kod nas još od tog komunističkog doba se nekako njeguje ta kultura „šuti, trpi, nemoj ništa da pričaš, da tebi ne bude gore“. 

„Naša politička kultura je u stvari kultura podaništva i kultura koja ne dozvoljava da se rodi neki dašak pobune. Čak i kad se on rodi među narodom on vrlo brzo bude ugušen. Mi se ne možemo upoređivati sa nekim zapadnim demokratijama, kao što je slčučaj Francuske, u kojoj narod stvarno brine o svom boljitku i naši građani jednostavno očekuju da im se sve dadne na ruke i da se ni za šta ne izbore“, kaže Lučka.

Puno bolja situacija sa razvojem demokratije nije ni u zemljama regiona. Prema analizi, u najboljoj poziciji je Slovenija, koja je smještena na 36. mjestu. Hrvatska je na 60., a Srbija na 63. 

Od BiH bolje su i Albanija koja zauzima 76., Makedonija je 78., Crna Gora je 81. Ispod BiH zemlje su popud Čada, Centralnoafričke Republike, Demokratske Republike Kongo, Sirije i Sjeverne Koreje. 


Originalni članak: