kontakt@dejanlucka.com

Kategorija: Blog

Dejan Lučka | O društvenim i pravnim temama

Kako se postepeno gubi sloboda

Kako se postepeno gubi sloboda

„Meni je draža opasna sloboda, nego mirno i sigurno ropstvo“, reče onomad Žan Žak Ruso. Ukoliko dođe onaj trenutak u kome, zbog konstantne višegodišnje nezainteresovanosti, ne budemo mogli nikako uticati ili pratiti radnje i odluke službenika i vlastodržaca jer ćemo biti zakonski onemogućeni da to uradimo, to će značiti da postajemo moderni robovi, pod iluzijom mira i sigurnosti, dok nam se „oni gore“ smiju u face, držeću u rukama uzde, a sjedeći na karucama koje su stavili na cjelokupan narod.

Dan kad je Jugoslavija stekla antifasisticki kapital

Dan kada je Jugoslavija prvi put stekla antifašistički kapital

Čim se saznalo za puč, na ulicama se počela okupljati masa naroda. Pjevane su patriotske pjesme i uzvikivane parole protiv Hitlera i Musolinija. Glavne parole bile su: „Živeo Кralj Petar II”, „Dole vlada”, „Živela Jugoslavija”, „Živela vojska”, „Pakt sa Rusijom” i „Pakt sa Amerikom”.

Policija protiv gradjana

Godina koju je pojela nepravda

U situaciji beznađa, Davidov slučaj je postao primjer, a borba za Davidovu pravdu je nesvjesno postala i borba protiv mnogih prijašnjih i sadašnjih nepravdi. Istina za Davida je postala i traženje istine za sve ostale koji su ubijani, premlaćivani, zastrašivani… a svoju pravicu dobili nisu. To nisu mogli neprimijetiti ni mnogi koji su blatili ljude na Trgu i pozivali na njihov odstrel. Pravda za Davida je postala simbol pravde za sve!

Milos N. Djuric

Miloš N. Đurić – dve priče

Dve priče o praktičnoj filosofiji heleniste, filosofa i profesora etike Miloša N. Đurića. Čika Miša je za vreme Drugog svetskog rata odbio da potpiše Apel srpskom narodu, a 1961. godine je svojim govorom spasio pozorište u Kragujevcu.

Ustase ubijaju logorase u koncentracionom logoru Jasenovac

Stjepan Lozo – sramotni revizionista

Lozino trabunjanje i revizionizam ne spada pod slobodu govora i naučno slobodno izražavanje, jer je zabranjeno veličanje nacionalsocijalizma i mijenjanje istorijskih činjenica koje se odnose na Holokaust ili podsticanje rasne mržnje.