kontakt@dejanlucka.com

Kategorija: Blog

Dejan Lučka | O društvenim i pravnim temama

Sramota kod suda ne postoji

Sramota kod suda ne postoji, ali postoje metafore i strah od „carstva”

Prije petnaestak dana banjolučki Osnovni sud je u prvostepenoj presudi odlučio da Milorad Dodik, bivši predsjedavajući Predsjedništva BiH, nije kriv za klevetu upućenu prema Tanji Topić, analitičarki iz Banje Luke. Ipak, lada se uzmu sve okolnosti nastanka izjave g. Dodika i činjenice u vezi sa njom, jasno je da je došlo do klevete na račun Tanje Topić.

Rađanje Jugoslavije i njenih 7 naziva

Rađanje Jugoslavije i njenih 7 naziva

Prije više od jednog stoljeća, dana 1. decembra 1918. godine jugoslovenska ideja se napokon ovaplotila kroz rađanje samostalne i nezavisne države. Prošle su 104 godine od stvaranja države u kojoj su ostvarene ideje velike Hrvatske, velike Srbije, velike Bosne i i velike Slovenije i u kojoj su skoro svi Bošnjaci, Srbi, Slovenci i Hrvati živjeli u jednoj državi.

Treba li nam kleveta kao krivično djelo

Treba li nam kleveta kao krivično djelo?

U javnosti se proteklih par sedmica gorljivo priča o tome da će se u Krivični zakonik Republike Srpske vratiti krivično djelo klevete. U skladu sa tim najavama postavlja se više pitanja. Da li nam je potrebna kleveta u Krivičnom zakoniku? Postoji li svrha njenog vraćanja pod krivičnopravno okrilje? Kakvi su međunarodni standardi slobode izražavanja u ovom pogledu? Pa da krenemo, i to prvo sa pregledom trenutnog položaja klevete u pravnom sistemu Republike Srpske.

Kako i kome prijaviti izborne malverzacije i krađe

Kako prijaviti izborne prevare? Kratak vodič.

Već godinama se u izbornom procesu dešavaju kršenja zakona i različite malverzacije, od onih koje su manjeg obima do ozbiljnih krivičnih djela. Građanin se u sijasetu propisa teško može snaći kome, šta i kako treba da prijavi, pa u tom smislu evo i kratkog vodiča na šta to treba da se obrati pažnja.

Velika Britanija - Ujedinjeno Kraljevstvo zastava

Britanija nakon Elizabete – Jugoslavija nakon Tita

Može se tvrditi da se današnje Ujedinjeno Kraljevstvo i Britanci nalaze u donekle sličnoj situaciji kao Jugoslavija i Jugosloveni nakon smrti Josipa Broza Tita 1980. godine. I nakon Tita i nakon Elizabetine smrti postavljala su se i postavljaju se važna politička, pravna i teritorijalna pitanja. U slučaju Jugoslavije to su bila pitanja moguće nezavisnosti Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Makedonije, na koja je odgovoreno sukobima, njihovom samostalnošću i raspadom Jugoslavije. U slučaju Ujedinjenog Kraljevstva to su pitanja moguće nezavisnosti Škotske i Velsa i ujedinjenja Irske, na koja tek treba da se odgovori, a u okviru njih i na pitanje održivosti Kraljevstva.