kontakt@dejanlucka.com

Dan borbe protiv nasilja nad ženama

Dejan Lučka | O društvenim i pravnim temama

Dan borbe protiv nasilja nad ženama

Nasilje u kukavicnom drustvu Balkana

Jedan od potpisnika i učesnika u

Inicijativi Banjalučkog centra za ljudska prava za Dan borbe protiv nasilja nad ženama


Danas se obilježava “narandžasti dan”, odnosno Dan borbe protiv nasilja nad ženama. Ovaj dan je podsjetnik da se moramo svakodnevno boriti da iz društva iskorijenimo ovu veoma učestalu pojavu. Borba treba da krene iz svake kuće i iz svake porodice i da se tako širi na cijelo društvo. Državne strukture moraju da se, organizovano i mnogo jače nego do sada, uključe u ovu borbu.

Dan borbe protiv nasilja nad ženama – porijeklo

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama je ustanovljen odlukom Ujedinjenih nacija 17. decembra 1999. godine. Obilježava se u znak sjećanja na dan kada je 25. novembra 1960. godine sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal u Dominikanskoj Republici brutalno, preko neposrednih egzekutora, ubio diktator Rafael Trujilo. Sestre su djelovale pod imenom Las Mariposas (Leptiri) kao političke aktivistkinje. Jedanput kada su išle u posjetu svojim muževima u zatvor, uhvatila ih je Trujilova policija. Nedugo nakon toga zadavili su ih, a njihova su tijela pronađena polomljenih kostiju. Aktivistice i aktivisti protiv nasilja u porodici ovaj dan obilježavaju od 1981. godine. Na ovaj datum se u cijelom svijetu podiže svijest o tome da su žene na svim meridijanima svakodnevno žrtve nasilja u porodici, silovanja i raznih drugih oblika nasilničkog ponašanja.

Međutim, da se svijest o nasilju nad ženama ne bi podizala samo jednom u godini, Ujedinjene nacije su svaki 25. dan u svakom mjesecu označile kao “narandžasti dan”. “Narandžasti dan” je dan  koji se odnosi na podizanje svijesti, aktivizam i borbu protiv nasilja nad ženama.

Nasilje danas

Nažalost, nasilje nad ženama i djevojčicama je sveprisutno i svakim danom na hiljade pripadnica ženskog pola trpi različite oblike maltretiranja zbog najrazličitijih razloga. Situacija u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini uopšte nije svijetla i postala je svakodnevica da u crnim rubrikama čitamo o nasilju nad suprugama, majkama, kćerima, djevojkama… 

Danas je podrška ženama potrebnija nego ikada. U cijelom svijetu uskraćuju se njihova prava, i svodi ih se na objekte u pravnom sistemu. Prema statistikama u više od 70% slučajeva ubistava žena u svijetu, izvršioci su bili upravo njihovi partneri. Nažalost, vrlo mali broj žena odluči prijaviti nasilnika. Žene trpe nasilje i po 10 do 15 godine prije nego što konačno odluče potražiti pomoć. Ukoliko je uopšte odluče potražiti. Nasilništvo, prikrivanje, maltretiranje, zabrane i oduzimanje prava svakodnevna su pojava. Zato je neophodno da se nasilje nikada ne zaboravi, pa makar i prigodnim saopštenjem ili tekstom.

Povodom 25. oktobra (narandžasti dan) Dana borbe protiv nasilja nad ženama Banjalučki centar za ljudska prava iskazuje punu podršku ženama, koje su pretrpjele i koje trpe razne vidove zlostavljanja. Nadamo se da će nadležne institucije u budućnosti ovoj problematici posvećivati više pažnje, i da će se sa mnogo više angažmana posvetiti borbi protiv nasilja nad ženama. Od kuće kreće vaspitanje i borba, a od države kreće organizovana akcija. Sljedeći put kada vidite nasilje – reagujte! 

Deklaraciju o uklanjanju nasilja nad ženama, koja je usvojena 20. decembra 1993. godine, možete pogledati na sljedećem linku:

Deklaracija o uklanjanju nasilja nad ženama


Originalni članak: