kontakt@dejanlucka.com

Dan kada je Jugoslavija prvi put stekla antifašistički kapital

Dejan Lučka | O društvenim i pravnim temama

Dan kada je Jugoslavija prvi put stekla antifašistički kapital

Dan kad je Jugoslavija stekla antifasisticki kapital

Na današnji dan prije 78 godina izveden je vojni puč kojim je tadašnja Кraljevina Jugoslavija rekla ne Trojnom paktu.

Ne Hitleru

Vojni puč 27. marta 1941. je izvela zavjerenička grupa visokih oficira Jugoslovenske vojske na čelu sa brigadnim generalom vojnog vazduhoplovstva Borivojem Mirkovićem, zbacivši s vlasti tročlano kraljevsko namjesništvo, kneza Pavla Кarađorđevića, dr Radenka Stankovića, dr Ivu Perovića i Vladu Dragiše Cvetkovića i Vlatka (Vladtka) Mačeka, koja je dva dana ranije, 25. marta 1941. potpisala protokol u Beču o pristupanju Кraljevine Jugoslavije Trojnom paktu (pakt o savezništvu sila Osovine: Njemačke, Italije i Japana).

Vojni zavjerenici su predali vlast maloljetnom kralju Petru II Кarađorđeviću, proglasivši ga punoljetnim i osnovali Vladu na čijem čelu se našao komandant Vojnog Vazduhoplovstva armijski general Dušan Simović, a za potpredsjednika vlade je postavljen jedan od najvećih srpskih pravnika, akademik prof. dr Slobodan Jovanović.

Čim se saznalo za puč, na ulicama se počela okupljati masa naroda. Pjevane su patriotske pjesme i uzvikivane parole protiv Hitlera i Musolinija.

Glavne parole bile su: „Živeo Кralj Petar II”, „Dole vlada”, „Živela Jugoslavija”, „Živela vojska”, „Pakt sa Rusijom” i „Pakt sa Amerikom”.

Iako su nas na časovima istorije i u udžbenicima uvjeravali da su glavni transparenti tog dana bili „Bolje rat, nego pakt” i „Bolje grob, nego rob”, danas su mišljenja stručnjaka (iako ne svih) o učestalosti i pojavljivanju tih parola drugačija i smatra se da njih praktično i nije bilo tog dana, već da je poslijeratna propaganda njih ubacila kao istorijsku činjenicu u knjige i svijest naroda.

Dan za pronalazak duše

Vinston Čerčil je povodom događaja od 27. marta rekao da su Jugosloveni pronašli svoju dušu. Zanimljivo je da je i samo Ujedinjeno Kraljevstvo imalo veliku ulogu u događajima od ovog dana, što preko javnih, što preko tajnih kanala.

Danas, ovaj datum označava dan kada je prkos naroda ipak pokazao da se sa državom ne može postupati u suprotnosti sa željama građana… ali i dan kada je počela golgota Srba, Jevreja i Roma, kao i pripadnika drugih nacija u Jugoslaviji, koji su se protivili klerofašizmu, fašizmu i nacionalsocijalizmu.