kontakt@dejanlucka.com

Kategorija: Filosofija

Dejan Lučka | O društvenim i pravnim temama

Da li nam je država dužna nešto nakon korona virusa

Da li nam je država dužna nešto nakon korona virusa?

Kada, pak, dođu „teška vremena” i opasnosti koje prijete životima, građani se uzdaju u državni sistem da će ih zaštititi, poštujući procedure i norme vezane za vanredne situacije. Baš takvo vrijeme je došlo sa pojavom virusa korona, odnosno virusa COVID-19. Države su, u manjoj ili većoj mjeri, pristupile zaštiti stanovnika od prijetnje javnom zdravlju, odnosno životima građana. U skladu sa tim, mnoge od njih su dodatno smanjile obim prava koje građani posjeduju. Građani su, sa druge strane, u većini prihvatili da poštuju ta pravila radi opstanka zajednice i očekuju da im se propisana prava vrate, onda kada se kriza završi. Međutim, postavlja se pitanje, šta će se desiti sa ličnim pričama kada kriza prođe? Šta će biti sa svim onim građanima koji su dodatno osiromašili, koji su izgubili poslove ili koji su pretrpjeli druge posljedice zbog cjelokupne krize?

Milos N. Djuric

Miloš N. Đurić – dve priče

Dve priče o praktičnoj filosofiji heleniste, filosofa i profesora etike Miloša N. Đurića. Čika Miša je za vreme Drugog svetskog rata odbio da potpiše Apel srpskom narodu, a 1961. godine je svojim govorom spasio pozorište u Kragujevcu.

Crtice o hrišćanstvu i budizmu (uz zahvalnost čika Ničeu)

Crtice o hrišćanstvu i budizmu (uz zahvalnost čika Ničeu)

Ova analiza nije apologija budizma niti frontalni atak na hrišćanstvo. Ona je samo jedan od načina uvida u shvatanje kockica problematike obje vjere. Niti jednu ne podržavam, niti bilo koju od njih apsolutno napadam, samo konstatujem određena zapažanja. Prije stotinjak godina Lenjin je rekao u Socijalizmu i religiji da je religija „duhovna votka kojom se opijaju obespravljeni trudbenici”. Dole napisane redove treba posmatrati kroz tu vizuru.