kontakt@dejanlucka.com

Глас права је глас развоја Републике

Dejan Lučka | O društvenim i pravnim temama

Глас права је глас развоја Републике

Glas prava je glas razvoja Republike

Извјештај који сам написао за лист Iustitia

Чланак је доступан на сљедећем линку: Глас права је глас развоја Републике


Бањалука је протекле седмице (02. и 03. октобра) била стјециште најбистријих правних умова са подручја бивше Југославије. На Октобарским правничким данима окупило се преко хиљаду правника из свих области права. Поднесено је 88 реферата из теорије и праксе уз корисне расправе на свим катедрама. Драги гости овог дванаестог окупљања правника су били и Предсједник Републике Српске господин Милорад Додик и предсједник Народне скупштине Републике Српске господин Недељко Чубриловић. Радови који су презентовани ће свакако помоћи правном систему Републике да у будућности још више напредује и тако грађанима омогући бољи живот.

Поред Правног факултета и Удружења правника Републике Српске немјерљив допринос реализацији овог међународног научног скупа је дао и Студентски савез Правног факултета (ССПФ), који је у претходних десетак дана својим неуморним радом показао да удружени студенти са правим водством могу направити велике ствари и без проблема пружити драгоцјену помоћ при организацији једне од највећих правничких конференција у југоисточној Европи. Студенте је као главни координатор предано усмјеравао и распоређивао потпредсједник ССПФ Миле Аљетић, а уз њега је као координатор предсједник ССПФ Драган Тодоровић доказао да својим ауторитетом међу студентима може ријешити било који проблем. Сви студенти који су били ангажовани да раде на данима посвећеним праву су дали максимум својих могућности и уз велика одрицања и рад (који је износио и по четрнаест сати дневно) су урадили огроман посао да би све протекло како треба.

Посла је било прегршт, па су тако будући правници, неколико дана уочи Савјетовања примали пакете са новим примјерцима „Правне ријечи“, сортирали их, уносили и паковали у комплете за госте скупа. Такође, цјелокупан посао око дочека учесника, њиховог поздрављања, упознавања са формалностима, евиденцију и регистрацију су урадили студенти факултета. На свакој катедри будући правници су помагали да све протекне у најбољем реду и да нити један дио овог скупа не изневјери велика очекивања која је Правни факултет заједно са Удружењем правника и Студентским савезом поставио на претходним савјетовањима. У петак је организовано и Правничко вече на коме су се студенти дружили са својим професорима, судијама, нотарима, адвокатима и осталим правницима из најразличитијих области. Студентски савез је добио огроман број похвала, од стране многих домаћих и страних гостију који су дошли на савјетовање, за прегалаштво и залагање његових чланова на реализацији овог скупа.

Уз координацију цјелокупне организације студената на Октобарским правничким данима, потпредсједник ССПФ Миле Аљетић је са колегиницом са Правног факултета из Новог Сада Тамаром Добричанин договорио све детаље везане за студијску посјету стотину колега из Новог Сада највећем факултету бањалучког Универзитета. Посјета би се требала реализовати 22. и 23.10.2015. године, а уз посјету Правном факултету, колеге из Србије ће посјетити и Народну скупштину Републике Српске, као и Владу Републике Српске. Цјелокупну организацију спроводе званични студентски савези Правног факултета у Бањалуци и Правног факултета у Новом Саду, уз подршку својих факултета.


Оригиналан чланак