kontakt@dejanlucka.com

Izložba na Pravnom fakultetu: „Izbjeglica ili migrant- pravilan naziv je bitan”

Dejan Lučka | O društvenim i pravnim temama

Izložba na Pravnom fakultetu: „Izbjeglica ili migrant- pravilan naziv je bitan”

Nasilje u kukavicnom drustvu Balkana

Izjava koju sam dao za mojkontakt.com

Članak je dostupan na sljedećem linku: Izložba na Pravnom fakultetu: Izbjeglica ili migrant – pravilan naziv je bitan


Povodom održavanja današnje izložbe razgovarali smo sa direktorom Banjalučkog centra za ljudska prava, organizatorom događaja, Dejanom Lučkom.

“Banjalučki centar  za ljudska prava zajedno u saradnji sa misijom OEBS-a i Pravnim fakultetom Univerziteta u Banjoj Luci danas povodom Međunarodnog dana ljudskih prava organizuje tematsku izložbu na temu Izbjeglica ili migrant- pravilan naziv je bitan, u kojoj će se putem tematskih panoa prikazati golgota koju ova kategorija stanovništva prolazi trenutno u svijetu, a takođe će se i kroz istorijsku retrospektivu ukazati na  izbjegličke probleme koji su u nekim proteklim vijekovima mučili ovu kategoriju stanovništva”, kaže Lučka.

On ističe da se izložba održava po prvi put.

Gosti na skupu su ambasador OEBS-a u Bosni I Hercegovini, Džonatan Mur kao i Ombudsman za ljudska prava Ljubinko Mitrović, a ispred Pravnog fakulteta, dekan Pravnog fakulteta, Vitomir Popović. Tu će biti i druge zvanice iz ministarstava, ostalih organizacija kao i najbolji studenti Pravnog  fakulteta.

O programu izložbe Dejan Lučka kaže:

“Ulaz na izložbu je besplatan. Izložba traje od 10.do 12.decembra ove godine. Poslije izložbe, danas 10.decembra  održava se i panel diskusija povodom Međunarodnog dana ljudskih prava na kojoj će se takođe, govoriti o izbjeglicama i migrantima ali i o uopštenim temama koje su vezane za ljudska prava na kojoj je nažalost, broj učesnika ograničen zbog naših resursa, ali naravno sve zaključke sa te panel diskusije ćete moći saznati na našem veb sajtu  blchr.org  kao i na našoj fejsbuk stranici Banjalučki centar za ljudska prava”

Što se tiče drugih projekata u budućnosti direktor Centra za ljudska prava navodi da je projekat osnovan sa ciljem da ljudska prava, prvenstveno u Banjaluci, Republici Srpskoj, pa i u Bosni I Hercegovini podignemo na neki viši nivo.

“Sama zakonska regulativa daje mnogo prava ljudima, naravno ne dovoljno,ali nažalost, ta prava u praksi nisu dovoljno provedena odnosno institucije pa  i građani ih ne poštuju .U jednu ruku to je zbog samog nepoznavanja prava koja svaki čovjek posjeduje, a u drugu ruku to je zbog ignorisanja samih prava.  Mi,npr. imamo Evropsku konvenciju o ljudskim pravima čija je Bosna i Hercegovina članica, koja bi se trebala primjenjivati i prije bilo kojeg ustava u Bosni I Hercegovini pošto ih imamo nekoliko od Ustava Republike Srpske do Federacije i Vrhovnog ustava same države i prije svakog zakona u našoj državi ali nažalost naši sudovi  tu konvenciju ne primjenjuju na pravilan način na koji bi se ona trebala primjenjivati.”

Cilj ove organizacije je upravo da ukažu na takve međunarodne akte koji bi trebali da nađu primjenu u praksi. Bosna i Hercegovina nažalost kaska sa primjenom prava i za Evropom i za Zapadom. Cilj Centra za ljudska prava je upravo da na to ukažu stanovništtvu BIH.

Marina Cvijetić/mojKontakt