kontakt@dejanlucka.com

Kako iz Vlade Republike Srpske vrijeđaju žene: “Tata, bolje i mama nego rakija!”

Dejan Lučka | O društvenim i pravnim temama

Kako iz Vlade Republike Srpske vrijeđaju žene: “Tata, bolje i mama nego rakija!”

Kako iz Vlade Republike Srpske vrijeđaju žene

Izjava koju sam dao za Dnevne novine Srpska Cafe

Članak je dostupan na sljedećem linku:   
Kako iz Vlade RS vrijeđaju žene: “Tata, bolje i mama nego rakija!”


Promovišući kampanju „Proslavi odgovorno – ako misliš piti, vozač nemoj biti“, institucije Srpske su na najprizemniji način učestvovale u ponižavaju žena, smatraju u Banjalučkom centru za ljudska prava.

Izvrgavajući ruglu sve žene, kažu, umjesto da pošalju poruku o štetnim posljedicama vožnje u alkoholisanom stanju kampanja Agencije za bezbjednost saobraćaja RS i Auto moto saveza RS samo je produbila lažne stereotipe o ženama kao lošim vozačima.

Naime, objašnjavaju u ovom centru, radi se o spotu u kojem muškarac u alkoholisanom stanju vraća sa kumove slave i sjeda pijan na suvozačevo mjesto, što se takođe kažnjava po zakonu. Zbog stanja u kome se našao, supruga mu oduzima ključeve od automobila, a on pri sjedanju na suvozačevo mjesto daje komentar koji upućuje svim gledaocima: “Šta sam doček’o da me žena vozi”. Dalje, na taj komentar nastavlja se i još strašnija rečenica djevojčice koja sjedi na zadnjem sjedištu: “Tata, bolje je i mama, nego rakija”.

Rezultat: jedan opšti steretipan i uvredljiv propagandni “uradak”, koji nikako nije smio ugledati svjetlo dana. Posebno jer iza ove kampanje stoje Ministarstvo saobraćaja i veza RS, Agencija za bezbjednost saobraćaja RS i Ministarstvo unutrašnjih poslova RS. Pored toga, ova uvredljiva reklama se svakodnevno emituje i na Javnom RTV servisu.

Zbog svega toga Banjalučki centar za ljudska prava je poslao institucijama molbu za izbacivanje mizogenih poruka iz kampanje „Proslavi odgovorno – ako misliš piti, vozač nemoj biti“.

Predsjednik ovog centra Dejan Lučka naglašava za SrpskaCafe da podržava borbu protiv vožnje u alkoholisanom stanju i edukaciju građana u tom smjeru, ali i da promotivni spot koji se koristi za ovu kampanju se nikako ne može opravdati.

Rečenice kao što su „šta sam doček`o, da me žena vozi“ ili „tata, bolje je i mama, nego rakija“, pokazuju da je atmosfera u spotu i sam odnos prema ženi apsolutno stereotipan i mizogen. Takođe, ne treba gubiti iz vida i da je muškarac u ovoj reklami prikazan kao šovinista koji na svoju ženu gleda sa neke nedefinisane visine, što je nedopustivo. Muškarci nisu šovinisti po nekom redu stvari. Situacija u kojoj njihova kćerka mora to sve da trpi i da smiruje oca je takođe veoma „kritična“. Generalno, video je veoma loš, mizogin i na veoma neprikladan način prikazuje ženu, muškarca, odnos prema ženi, kao i odnos prema djetetu – objašnjava Lučka.

Prema njegovim riječima, kod nas i jedna dobra tema kao što je edukacija građana u vezi sa tim da ne bi trebalo da sjedaju za volan u alkoholisanom stanju je veoma loše obrađena i stavljena u kolosijek stereotipije i omalovažavanja.

Ovakvo nespretno prikazivanje muško-ženskih odnosa doprinosi i stvaranju određene slike u društvu, prema kojoj je normalno da je muškarac glava kuće, da se ružno ponaša prema ženi, da je apsolutno uobičajno da „žene ne znaju da voze“ i da im se volan smije dati samo kada su muškarci pijani. Time se lažni stereotipi samo pojačavaju i uvode u javnost kao nešto sasvim normalno, a žene se doživljavaju kao manje sposobni članovi društva. Posebno je strašno što to rade institucije, koje bi trebalo da se bore protiv takvih pojava – rakao je Lučka za portal SrpskaCafe.

Kada su u pitanju institucije Republike, pažnja prema ovakvim stvarima mora biti pojačana i republičke institucije moraju praktično svaku, pa i najmanju grešku u tim stvarima primijetiti i eliminisati.

Kampanje koje nose bilo kakvu poruku koja u sebi nosi mizogene, diskriminacijske ili bilo koje druge poruke koje nisu u skladu sa standardima ljudskih prava nikako ne bi smjele da se vode u Srpskoj, a pogotovo to ne bi smjele da rade njene institucije, koje na kraju treba i da se trude da zaštite građane od bilo kakvog ponižavajućeg i drugačijeg odnosa prema njima. Žene su podjednako dobri vozači kao i muškarci i mizoginija mora biti iskorijenjena iz društva, a pogotovo iz projekata i kampanja koje sprovode javne institucije. Štaviše, institucije se moraju truditi da baš one preduprijede i ukažu na bilo koje mizogeno ili nedolično postupanje kojim se promovišu stereotipi ili se neko omalovažava – navodi Lučka i dodaje da diskriminacija, ponižavanje ili drugačiji odnos prema nekome zbog njegovih stvarnih ili pretpostavljenih ličnih svojstava ili nekog drugog osnova je nažalost prisutno u našem okruženju i to nije problem koji je zanemarljiv.

On pogotovo postaje opasan u onom trenutku kada preraste u mržnju, ili u nasilje. Ipak, generalno, mislim da većina građana nema problem sa lošim odnosom prema drugima. Probleme stvara onaj dio građana koje te odnose na neki način u sebi nosi kao obrazac ponašanja i to doživljava kao nešto sasvim prirodno. Mora se imati u vidu da smo mi još uvijek dosta zatvoreno društvo koje je sklono stereotipima i patrijahalnom načinu ponašanja – smatra Lučka.

Podsjetimo da je u prošloj godini Auto moto savez RS, imalo sličnu reklamu u kampanji koja je za cilj imala da se ljudi podstaknu na vezanje pojasa. Tad su simobolično nazvali kampanju „Zaveži“, a oslikala je balkanski odnos muškarca prema ženi kad joj on kaže: “Zaveži! Dosta priče, veži pojas”.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS koja je nosilac kompletne kampanje, Milija Radović navodi da je bilo primjedbi na reklamu u pravo po pitanju diskriminacije žena, ali ističe da im nije bila namjera da bilo koga vrijeđaju.

Ovu reklamu su radili na Akademiji umjetnosti na Univerzitetu u Banjaluci i mi smo imali puno povjerenje u njih. Naravno, u posljednje vrijeme bilo je primjedbi upravo na reklamu iz kampanje koja se prikazuje na RTRS, koja je medijski partner. Ja opet ponavljam, nama nije bila namjera da nekog uvrijedimo, već samo želimo da skrenemo pažnju na vozače – rekao je Radović.

J. Škrbić


Originalan članak: