kontakt@dejanlucka.com

Kako je Mao eliminisao slobodno izražavanje misli

Dejan Lučka | O društvenim i pravnim temama

Kako je Mao eliminisao slobodno izražavanje misli

Kako je Mao eliminisao slobodno izrazavanje

Kratka priča o slobodi izražavanja, kritici i „pogrešnim skretanjima“

U doba vladavine Mao Cedunga, rukovodstvo Komunističke partije Kine (KPK), pod vodstvom Maoa, pokrenulo je političku kampanju „Neka cvjeta stotinu cvjetova, neka se takmiči stotinu škola mišljenja“.

Cilj Maove kampanje bio je da podstakne članove partije (posebno intelektualce), da iznesu nove ideje, da kritikuju loše stvari u društvu i da se posebno osvrnu na rad rukovodstva KPK, da bi se na taj način došlo do poboljšanja u sistemu i napretka u Kini.

Duh kritike…

U prvih par mjeseci, kampanja nije dala značajnije rezultate. Kinezi su se suzdržavali da otvoreno kritikuju partijsku politiku i loše stvari u kineskom društvu, zbog straha od mogućeg kažnjavanja. Međutim, pod uticajem destaljinizacije i liberalnijih pogleda u komunizmu, kineski intelektualci i ostali građani su počeli slobodnije govoriti i otvoreno kritikovati.

Kritički talas bio je veoma snažan i „udarao“ je na pravo mjesto, kritičari su iznosili konkretne stvari i ideje pa je ubrzo kampanja „Stotinu cvjetova“ naglo obustavljena od strane samog vrha KPK.

Mao je na osnovu rezultata kampanje zaključio da u Kini ima još mnogo neprijatelja socijalizma i da je klasna borba daleko od završetka. Zato je pokrenuo novu kampanju protiv neprijatelja besklasnog društva.

Svi oni koji su kritikovali partijsku politiku morali su pred komisijama da objašnjavaju svoje „pogrešne“ stavove. Ogromna većina njih je proglašena „buržoaskim desničarima“. Oko tri miliona Kineza optuženo je za „desno skretanje“, dok je oko pola miliona „grešnika“ poslato u najudaljenija sela na prevaspitavanje.

Nakon ovog događaja, zamrla je svaka kritička misao i niko se više nije suprotstavljao partijskim naređenjima i uputstvima… do dolaska na vlast velikog Deng Sjaopinga.

Dvije godine nakon smrti Mao Cedunga (1978), saopšteno je da je 97% „desničara“ bilo lažno optuženo i osuđeno.


Naslovna fotografija: Mao Cedung,[Fotografija preuzeta sa: Pixabay]