kontakt@dejanlucka.com

Колеге из Српске Атине у пријестоници Крајине

Dejan Lučka | O društvenim i pravnim temama

Колеге из Српске Атине у пријестоници Крајине

Kolege iz Srpske Atine u prijestonici Krajine

Извјештај који сам написао за лист Iustitia

Чланак је доступан на сљедећем линку: Колеге из Српске Атине у пријестоници Крајине


Претходне седмице у културно-административном центру Републике Српске се одвијала стручно-академска посјета студената Правног факултета Универзитета у Новом Саду (ПФУНС), државотворним институцијама које су створиле Републику и помоћу којих она и даље функционише: Влади Републике Српске, Народној скупштини Републике Српске и Правном факултету Универзитета у Бањалуци. Влада Републике Српске и Народна скупштина Републике Српске изазивале су посебну пажњу студената из Новог Сада због жеље да се из прве руке упознају са начином на који се одвија политички живот на овом подручју, а Правни факултет је будио њихову знатижељу због чињенице да је са њега потекао кадар који је стварао Републику у политичко-правним биткама, и у којем се школују они који ће је сутра водити. Посјета је трајала од 22. до 24. октобра 2015. године. Домаћин седамдесет и једном студенту са ПФУНС био је Студентски савез Правног факултета Бања Лука (ССПФ), који је у кооперацији са Савезом студената ПФУНС организовао ову активност. Први контакти по овом питању су остварени у септембру од стране предсједнице скупштине ССПФУНС Тамаре Добричанин и за нешто више од мјесец дана, залагањем руководстава оба савеза она је била и више него успјешна.

Први дан

Први дан студијске посјете студенти са ПФУНС заједно са члановима ССПФ-а и Уредништвом Iustitia-е су посјетили Аминистративни центар Владе Републике Српске. По доласку у Административни центар студенти су смјештени у конференцијску салу у приземљу зграде, гдје су их примили запосленици Владе, који су их упознали са појединостима око посјете. Сам обилазак је предводио савјетник предсједнице Владе господин Дарко Милуновић и службеник за односе са јавношћу господин Новица Митровић у пратњи службеника Протокола. Предсједница Владе Републике Српске госпођа Жељка Цвијановић том приликом упознала је студенте права са организацијом, структуром и функционисањем органа власти у Републици Српској, важношћу Дејтонског мировног споразума и изазовима са којима се данас суочава Република Српска, наглашавајући да је Република константа а да се све остало може промијенити. Предсједница Владе је говорила и о односима Републике Српске и Републике Србије у контексту Споразума о специјалним и паралелним везама, као и о нужности још веће сарадње између двије републике. Студенти су такође обишли и Прес центар Владе, малу радну салу и салу за сједнице на првом спрату зграде. Након заједничког фотографисања и обиласка темеља извршне власти Републике, студенти су имали слободно вријеме да обиђу знаменитости крајишке љепотице и да се упознају са свим благодетима које нуди Бањалука. Навече су гости из Новог Сада присуствовали Бруцошијади Правног факултета у популарном градском клубу „Драма“, гдје су се у опуштеној варијанти стварала пријатељства и постављао темељац за будућу пријатељску и стручну сарадњу.

Други дан

Други дан посјете студенти новосадског Правног факултета посјетили су Народну скупштину Републике Српске (НСРС), гдје су се упознали са историјатом и организацијом парламентарног рада у нашој Републици. Потпредсједник НСРС-а господин Ненад Стевандић упознао је студенте са искушењима кроз која је Народна скупштина пролазила од периода настанка Републике Српске до данас. Потпредсједник је истакао важност везе између Српске и Србије и констатовао да је стварање Републике Српске једна од малобројних побједа српског народа у задња два вијека. Након господина Стевандића студентима је предавање о организацији НСРС, њене службе и начину рада парламента говорио Марко Аћић, генерални секретар скупштине. За крај посјете Скупштини, студентима је предавање у Малој сали НСРС-а одржао и човјек који је учествовао, као шеф Кабинета предсједника, у стварању Републике, проф. др Миле Дмичић, који је одржао предавање на тему „Двадесет година Општег оквирног споразума за мир у БиХ“. Исти дан, студенте је на Правном факултету дочекао још један стваралац Републике, декан академик проф. др Витомир Поповић заједно са својим сарадницима, продеканима доц. др Дарком Радићем и доц. др Раденком Јотановићем и секретаром факултета мр Драженом Миљићем. Након уводног поздрава декана Поповића, у којем је он описао шта је то Република за наш народ, гдје се ту налази државни Правни факултет и објашњења шта је све урађено у задњих пет година на факултету, студентима из Новог Сада пуштен је и промотивни филм нашег факултета. Након тога, ријеч је узела академик проф. др Снежана Савић која је одржала предавање на тему „Општи оквирни споразум за мир у БиХ – Облик државног уређења у БиХ “.

Након предавања професорице Савић студенти су прво обишли факултетску Свечану салу, гдје их је дочекало освјежење. Након неформалног дијела и малог одмора, приступило се и потписивању споразума о сарадњи између два студентска савеза. Наиме, предсједник Студентског савеза Правног факултета Бања Лука, Миле Аљетић и предсједник Савеза студената Правног факултета Нови Сад, Јован Жугић потписали су споразум о међусобној сарадњи у коме су се обавезали да ће у наредном периоду радити на одржавању заједничке сарадње која ће унаприједити односе студената права из Републике Србије и Републике Српске, и то кроз заједничке активности, као што су: годишње узајамне посјете, састанци руководстава, промоција академских активности, попут такмичења у бесједништву и дебати. Студенти су затим посјетили и судницу на нашем факултету која их је одушевила својом функционалношћу и опремљеношћу, а затим и канцеларију ССПФ-а и амфитеатар. Испред факултета услиједило је и заједничко фотографисање присутних, а у име ССПФ-а и Правног факултета Бања Лука, предсједник Аљетић поклонио је пријатељима из Новог Сада пет поклон пакета у којем се у сваком нашла Монографија Правног факултета, Годишњак Правног факултета и најстарији студентски часопис у Републици Срској – Iustitia из јуна 2015. године. Помоћ при реализацији ове посјете од стране Правног факултета дали су секретар факултета мр Дражен Миљић и дипл. инж. Ђорђе Стојисављевић, инжењер у рачунарском центру. Када се завршио официјелни дио програма, гости су имали слободно вријеме до наредног дана, када су кренули пут Србије. Уз жељу да се ускоро бањалучки студенти нађу у Српској Атини, гости из Новог Сада су напустили универзитетски центар Републике Српске са лијепим успоменама и новим другарско-пословним познанствима.


Оригиналан чланак