kontakt@dejanlucka.com

Kost je bačena, zagrizite slobodno

Dejan Lučka | O društvenim i pravnim temama

Kost je bačena, zagrizite slobodno

Kost je bačena, zagrizite slobodno

Izjava koju sam dao za Magazin BUKA

Članak je dostupan na sljedećem linku: Kost je bačena, zagrizite slobodno – U zemlji koja umire, žive samo nacionalizam, ostrašćenost i politička glupost


Nemate posla? Ne možete svojoj djeci da priuštite normalan život? Živite u policijskoj državi? Na svakom koraku svjedočite nepotizmu i korupciji? Kriminalci upravljaju vašim životima? Živite od danas do sutra? Planirate da pobjegnete u inostranstvo prvom prilikom ne bi li “prodisali”?

Ako su ovo neki od problema koji vas pritišću, ne brinite? Vaši političari, kojima ste još jednom dali povjerenje, imaju novu glodalicu od koje ćete zaboraviti na sve ove “nebitne” stvari. 

KOST JE BAČENA, ZAGRIZITE SLOBODNO

Naime, domišljata balkanska politika, sa dodatnim bh. modifikacijama, svojim građanima, odnosno narodima, ponudila je novu kost oko koje bi se trabali klati i režati jedni na druge. Ovaj put u režiji Stranke demokratske akcije (SDA). 

Naime, juče je ova partija najavila da će preko svojih predstavnika u institucijama BiH pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine radi preispitivanja trenutnog naziva Republike Srpske.

Što znači, inicijativu za ukidanje imena ovog entiteta.

Ovakve najave naišle su na niz osuda upravo iz RS, a potezi koje je najavio Milorad Dodik pokazuju da, na nabačenu loptu iz Sarajeva, u Banjaluci znaju dobro da smečiraju.

Naime, Dodik je izjavio da će se zalagati za rigorozne mjere zaštite Republike Srpske ako SDA pokrene inicijativu za preispitivanje naziva Republika Srpska pred Ustavnim sudom BiH.

Imamo sve napisane zakone da tokom noći uspostavimo kontrolu nad granicama. Samo treba da zakažemo parlament i mi to možemo donijeti, rekao je Dodik.

On je ponovio da će Narodna skupština Republike Srpske razmatrati i donijeti mjere koje nekima neće biti drage, te je pozvao SDS da zajedno sa SNSD-om gradi blok za nezavisnu Republiku Srpsku.

Inače, ovo nije prvi put da se pokreće pitanje imena Republike Srpske, ali dosad niko nije svoje najave proveo u djelo. Naravno, ostaje da se vidi da li će SDA ovaj put biti dosljedna i ići do kraja u ovoj igri koju su zakuvali, jer iz RS najavljuju da su oni spremni da pređu granicu i krenu u proces razdruživanja.

ZAŠTO SAD?

Kako god, ovdje se mora postaviti i pitanje, zašto baš sad?

Teško je preći preko činjenice da je inicijativa u vezi imena RS uslijedila dan nakon sastanka predstavnika SNSD-a i SDA na kojem je dogovorena koalicija na državnom nivou između ovih stranaka. Posebno ako se zna da je na tom sastanku dogovoreno da će se smanjiti tenzije.

Koliko je ova inicijativa u duhu dogovora? Pa baš i nije. Više je usmjerena na provociranje funkcionera iz RS, traženje njihove reakcije i stvaranje novih nacionalnih sukoba pod plaštom zaštite interesa bošnjačkog naroda. 

Sa druge strane, ne možemo odmah ni isključiti da je sve ovo samo dio dogovorene igranke političkih aktera koji na ovaj način opet homogenizuju kako Bošnjake, tako i Srbe, te ih po ko zna koji put trpaju u nacionalne torove iz kojih će lajati jedni na druge. I sve to zarad skretanja očiju gladnog i napaćenog naroda od stvarnih problema i održavanja na vlasti. Jer, populizam u BiH najbolje prolazi. 

Naravno, tu je i mogućnost da se sve ovo radi srcem i iz želje da svi građani budu ravnopravni u BiH, ali budimo realni…

NACIONALIZAM VS. SIROMAŠTVO

Dejan Lučka iz Banjalučkog centra za ljudska prava naglašava da se ovdje radi o klasičnom zamajavanju građana nacionalnim pričama, koje nemaju nikakve veze sa stvarnim životom. 

Kao i uvijek kada je riječ o ovim fenomenima u BiH, uzburkavaju se nacionalne strasti i sve se radi samo da se priča skloni sa one o siromaštvu, nezaposlenosti, nebezbjednosti, lošem radu državnih organa, zataškavanjima, korupciji, nepotizmu, odlivu stanovništva, pravoj diskriminaciji ostalih i neopredijeljenih i rezultatima rada koji ne postoje, kao i o tome da skoro niko, sem vladajućih, ne želi da ostane u BiH, rekao je Lučka.

Prema njegovim riječima, na ovaj način se samo homogenizuju nacionalna tijela u cilju dobijanja političke podrške i u Federaciji i u Srpskoj. 

Pravi problemi se ostavljaju po strani, dok se koristi poznata matrica da se udari na nacionalni sentiment, koju trodiobna i tronacionalna vlast, od devedesetih naovamo, rasplamsavajući nacionalne tenzije, tako dobro koristi manipulišući svojim narodima. Malo toga se u tom smislu razlikuje od poteza koji su rađeni devedesetih. Javno se napada na sav glas, a u privatnosti se vezuju stranačke zastave i rukovanjem završavaju privatno-partijske šeme i poslovi, kaže Lučka i zaključuje:

Neka se priča o imenima i nazivima na sva zvona, dok nam je ekonomija u kolapsu, a građani se bore za mrvice. Dobar dio ljudi će svakako tu priču, uz osmijeh, nastaviti u predgrađima Beča i Berlina, kad odu odavde.

Izvršni direktor Helsinškog odbora za ljudska prava u RS Branko Todorović tvrdi da sve ovo što se dešava na političkoj sceni BiH nije ništa novo i neočekivano. 

Vodeći politički akteri u BiH već godinama, kada osjete da njihova politička moć slabi, izmisle i lansiraju za građane BiH jednu dimnu bombu koja će u narednim mjesecima biti praćena ostrašćenosti, emocijama i kratkovidim balkanskim načinom bavljenja politikom. A građani će se kao stado opredjeljivati za ovu ili onu stranu i stajati uz tobože zaštitnike nekih nacionalnih interesa, rekao je Todorović.

Sa druge strane, niko se neće baviti bitnim pitanjima za ovu zemlju i to tako prolazi već godinama, kaže on, dok građani olako prihvataju tu političku manipulaciju, u kojoj ček rado učestvuju. 

Iz toga mi nećemo lako izaći, iz tog začaranog kruga, sve dok u BiH bude preovlađujuća glupost, kratkovidost i političko neznanje. Da zlo bude veće, ja u tome ne vidim samo odgovornost političara, već i odgovornost građana koji prihvataju da budu manipulisani i da njihova pažnja bude usmjerena u tu neku drugu stranu da se ne bi vidjela nesposobnost vlasti, da ne bi vidjeli enormnu korupciju, nefunkcionalne institucije, diskriminaciju u zapošljavanju, da ne bi obraćali pažnju na odlazak mladih i sposobnih iz zemlje. Jednostavno, iz ovog arsenala nacionalnih tema imate hiljade gluposti od kojih naši političari prave prvorazredna pitanja kojima se mi možemo baviti u nedogled u našoj bijedi i jadu, pa da ne kažemo i političkom neznanju i to je sudbina koju mi prihvatamo, kaže Todorović. 

NA KRAJU ĆEMO SAMO MI ISPAŠTATI

On navodi da od jedne ovakve inicijative najviše koristi imaju upravo politički predstavnici Bošnjaka i Srba u BiH, koji će opet profitirati na nacionalnim pričama o ugroženosti nekog naroda i njegovoj odbrani.

Dodik je na ovome duboko zahvalan tvorcima ove ideje, a i ovi iz SDA njemu na odgovoru kojim poručuje da je to početak razduživanja. Prema tome, oni doslovno mogu da se tapšu po ramenima i da se smješkaju, dok građani plaćaju cijenu svoje nepromišljenosti, lakovjernosti i gluposti. Sve je ovo nešto što se ponavlja godinama, samo je pitanje šta nam se baca kao kost oko koje ćemo da se svađamo i jedni na druge režimo”, rekao je Todorvić, a nama ostaje samo da se zapitamo da li mi zaista hoćemo da budemo ti gladni psi kojima političari daju kosti oko kojih ćemo se svađati ili smo spremni da istim tim prevarantima i kriminalcima iz svog naroda, koji sebe nazivaju liderima, kažemo DOSTA JE. Da im kažemo dosta nam je vaših prevara, vaših kostiju, vašeg nacionalizma, hoćemo da se bavite ekonomijom, korupcijom, odlaskom, pravima i svim onim što rade normalni političari u normalnim zemljama.

MIŠLJENJE STRUČNJAKA

Komentarišući najavu podnošenja inicijative SDA za promjenu imena RS-a, stručnjak za ustavno pravo Nurko Pobrić još juče je kazao da je Republika Srpska ustavna kategorija i da se kao takva ne može razmatrati u Ustavnom sudu BiH.

Pobrić je kazao da ne želi davati mišljenje političkog karaktera, ali sama ideja propitivanja imena entiteta RS pred Ustavnim sudom bi značila „ocjenu ustavnosti Ustava“. On pojašnjava kako nema nadređenih i podređenih odredbi Ustava, samo je moguće usporedba s Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava, koja je, po nekim procjenama, nadređena Ustavu Bosne i Hercegovine. 

Ustavni sud ne može ocjenjivati da li je jedna odredba Ustava u saglasnosti s drugom. Eventualno se može ocjenjivati da li je odredba u kojoj se kaže kako je Bosna i Hercegovina sastavljena od dva entiteta Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske u skladu s Evropskom konvencijom i tu bi se mogli praviti neki odnosi i usporedbe, smatra Pobrić.

I bivši sudija Ustavnog suda BiH Krstan Simić je istog mišljenja. On tvrdi da Ustavni sud ne može da ocjenjuje da li je Ustav BiH usaglašen sam sa sobom. 

U članu 1 Ustava BiH piše da se BiH sastoji od dva entiteta, i to Republike Srpske i Federacija BiH. Znači, Ustav sadrži naziv Republika Srpska, kao ustavnu kategoriju na državnom nivou i zaista ne vidim način na koji bi se raspravljalo na tu temu u okviru Ustavnog suda BiH, kaže Simić.


Originalni članak: