kontakt@dejanlucka.com

Malverzacije, nezakonitosti i put ka EU u doba korone

Dejan Lučka | O društvenim i pravnim temama


U okviru projekta „Društvo u doba korone”, koji realizuju Fondacija Friedrich Ebert i Banjalučki centar za ljudska prava, snimljeno je više kratkih informativnih, edukativnih i dijaloških emisija-razgovora preko interneta u vezi sa demokratijom, ljudskim pravima, politikom, medijima i životom u doba pandemije virusa COVID-19.

U sedmoj emisiji o društvenim pitanjima u doba virusa COVID-19 gosti su bili Svetlana Cenić, ekonomistkinja i Siniša Vukelić, novinar i urednik portala Capital.ba. Emisiju je moderirao Dejan Lučka.

Kroz razgovor je obrađeno više pitanja:

  • Mnoge javne nabavke i kupovanje različite opreme i usluga, od maski do informatičkih usluga, u toku pandemije su urađeni na donekle tajnovit i čudan način. U javnosti se kao javna tajna tretiraju namještanja tendera i „ugrađivanje” u različite projekte. Da li je COVID-19 pokazao da je svaka nesreća zaista nekome „brat a nekome rat”, jer određene grupacije znaju dobro da profitiraju u vanrednim okolnostima?
  • Da li će nadležni državni organi istražiti i procesuirati bar neke od onih koji su činili nezakonitosti u doba korone, ili će se praviti kao da se ništa nije desilo, a istraživanje ostaviti novinarima i slobodnim intelektualcima?
  • Zbog čega smo dospjeli u situaciju u kojoj se građani kažnjavaju za npr. nenošenje maske ili kretanje u određeno vrijeme, a političari koji krše epidemiološke mjere, ne snose nikakve zakonske, pa čak ni političke posljedice?
  • Da li iko, od onih koji predstavljaju vlast, u toku krize gleda na poštovanje prava u sadašnjici, i budućnost ekonomije u sutrašnjici, kada se propisuju mjere za borbu protiv korone?
  • Kako se danas, u doba globalne krize vezane za virus COVID-19, gleda iz Evropske unije na Bosnu i Hercegovinu? Da li različite malverzacije mogu dodatno da uspore put ka Uniji?
  • Da li političari u BiH evropske vrijednosti uopšte gledaju kao vrijednosti ka kojima valja ići, ili im put ka Evropi predstavlja još jednu mogućnost za „ugrađivanje” kroz različite tendere, javne pozive, projekte i sl.? 
  • Kako, nakon ovog svega, uopšte imati povjerenje u državne institucije? Da li nam prijeti novi egzodus mladih ljudi koji će ići put Zapadne Evrope u potrazi za pravičnijim i sigurnijim sistemima i državama?  
  • Šta nas čega do kraja godine u BiH?

VIDEO

Video snimci razgovora preko aplikacije „Zoom”

„Virus Corona Coronavirus”, Dianakuehn30010, Pixabay.com

„Black Board”, Stux – Thanks For Your Like, Pixabay.com

AUDIO

Audio snimci razgovora preko aplikacije „Zoom”

„Subterranean Howl”, ELPHNT, Youtube.com

PRODUKCIJA

Fondacija Friedrich Ebert u Bosni i Hercegovini, Banjalučki centar za ljudska prava i Dejan Lučka

[jul, 2020]

#NezakonitostiiKorona

#DruštvoiKorona

VIŠE INFORMACIJA

Sajt Banjalučkog centra za ljudska prava

Facebook stranica Banjalučkog centra za ljudska prava

Instagram profil Banjalučkog centra za ljudska prava

Sajt Fondacije Fridrih Ebert u Bosni i Hercegovini