kontakt@dejanlucka.com

Kategorija: Medijska pojavljivanja

Dejan Lučka | O društvenim i pravnim temama

O meni - Dejan Lucka

„Ne znaju koliko je krvi proliveno“ – Lučka o mladima koji žele „vođu čvrste ruke“

Većina mladih ne zna zašto je 1789. godina bitna za Evropu ili koliko je krvi proliveno na ovom području da bi se suzbila autoritarna vladavina čvrste ruke, rekao je direktor Banjalučkog centra za ljudska prava Dejan Lučka, komentarišući nedavnu analizu koja je pokazala da mladi u BiH žele „vođu čvrste ruke“.

Teško je pričati o socijalnoj pravdi kad dobar dio naših sugrađana grca u neimaštini

Žele vođu koji će rešiti sve njihove probleme

Većina mladih u BiH preferira autoritarnu vladavinu, smatra da im treba vođa čvrste ruke, dok sa druge strane uopšte ne veruju institucijama, nisu nacionalistički nastrojeni, te velika većina smatra da se trebamo okrenuti Evropskoj uniji.

Sve više mladih želi napustiti BiH

Sve više mladih želi napustiti BiH

U Dnevniku BN televizije pričao sam o odlasku mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine i tome kako država ne radi skoro ništa da mlade zadrži u zemlji.

Šta i ko tjera mlade iz BiH

Poražavajuće: Većina mladih želi da pobjegne iz BiH

Rezultati najnovije Studije o mladima u BiH, koja je obuhvatila 1. 000 mladića i djevojaka u dobi od 14 do 29 godina iz svih krajeva BiH, pokazali su da većina mladih, njih skoro 62 odsto, u manjoj ili većoj mjeri žele napustiti zemlju.

Siromaštvo uništava živote i dostojanstvo

BiH država sile i socijalne nepravde. Bunimo se samo kad je u pitanju glava na ramenima.

Socijalne razlike su ogromne, dobar deo stanovništva živi u siromaštvu dok mu se svakodnevno krše prava, sam pojam „socijalnih prava“ se više i ne uzima za ozbiljno od strane vladajućih, a državne brige su usmerene na stvaranje i rešavanje problema koji su odnarođeni od naroda i u totalnoj suprotnosti od potreba stanovništva – kaže Lučka za Blic.