kontakt@dejanlucka.com

Međunarodni dan djeteta

Dejan Lučka | O društvenim i pravnim temama

Međunarodni dan djeteta

Nasilje u kukavicnom drustvu Balkana

Izvještaj – Banjalučki centar za ljudska prava

Članak je dostupan na sljedećem linku: Međunarodni dan djeteta


Međunarodni dan djeteta je obilježen i u Banjaluci. Danas su predstavnici Banjalučkog centra za ljudska prava, direktor Dejan Lučka i rukovodilac Odjeljenja za materijalno-tehnička i kadrovska pitanja Milan Bašić, prisustvovali programu obilježavanja Međunarodnog dana djeteta koji se održavao u prostorijama JU Muzej Republike Srpske u organizaciji Odjeljenja za obrazovno-pedagoški rad navedene institucije.

U programu su učestvovali učenici Osnovne škole “Miroslav Antić” iz područnih odjeljenja u Berkovićima, Bistrici i Pervanu, zajedno sa svojim učiteljima i nastavnicima, a njihovi domaćini iz Banjaluke su bili učenici iz Osnovne škole “Ivo Andrić”, Osnovne škole “Vuk Stefanović Karadžić” i Osnovne škole “Branko Ćopić” iz Banjaluke sa učiteljima i nastavnicima. Program je otvorila ministrica za porodicu, omladinu i sport gospođa Jasmina Davidović, koja je govorila o vjeru u bolju budućnost mlađih generacija, koju su im dužni osigurati stariji pripadnici društva. Ombudsman za dječija prava Republike Srpske gospođa Nada Grahovac je istakla da joj je izuzetno drago da se ove godine nisu ukidala područna odjeljenja ovih škola, i izrazila nadu da će se ona i u budućnosti uspjeti održati. Učenici navedenih škola su napravili i prigodnu priredbu u kojoj su na izuzetan način dočarali probleme sa kojima se djeca svakodnevno suočavaju u školi i društvu. Nakon svečanog djela, učenici škola su obišli postavke Muzej.

Međunarodni dan djeteta je ustanovljen je od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 1954. godine, a osmišljen je da promoviše međusobnu saradnju i razumijevanje među djecom. Ovaj dan se obilježava i da bi se skrenula pažnja javnosti na probleme sa kojima se djeca suočavaju i na obaveze društva prema njima. U današnje vrijeme, nažalost, u cijelom svijetu se krše dječija prava. Bosna i Hercegovina, kao i mnoge države treba konstantno raditi na unapređenju i boljem poštovanju dječijih prava.

Pravo – Međunarodni dan djeteta

Na sljedećim linkovima možete preuzeti i pročitati dva značajna dokumenta koja se odnose na prava djeteta, a koja su donesena 20.11. 1959/1989. godine od strane Ujedinjenih nacija povodom Međunarodnog dana djeteta:

Deklaracija o pravima djeteta (1959)

Konvencija o pravima djeteta (1989)


Originalan članak