kontakt@dejanlucka.com

Naš direktor na debati „Mediji i pravosuđe u misiji borbe za pravdu”

Dejan Lučka | O društvenim i pravnim temama

Naš direktor na debati „Mediji i pravosuđe u misiji borbe za pravdu”

Naš direktor na debati

Izvještaj – Banjalučki centar za ljudska prava

Članak je dostupan na sljedećem linku: Naš direktor na debati
„Mediji i pravosuđe  u misiji borbe za pravdu”


Naš direktor Dejan Lučka je ispred BCE-a učestvovao na stručnoj debati „Mediji i pravosuđe  u misiji borbe za pravdu”. Ova konferencija se održala u Banjaluci 18. novembra 2016. godine u hotel “Bosna”. Organizatori su bili Fondacija Friedrih Ebert i udruženje BH novinari.

Mediji pod lupom pravosuđa

Izlagači su, pored našeg direktora, u Panelu 1 (Mediji pod lupom pravosuđa) bili i ljudi iz pravosuđa i medija.

Novinarka Milkica Milojević je pričala o pregledu slučajeva tužbi za klevetu i iskustvima Linije za pomoć novinarima Udruženja BH novinari. Advokat iz Sarajeva Vlado Adamović i Aleksandar Sajić, advokat iz Banjaluke su pričali o primjerima iz advokatske prakse. Takođe, dotakli su se i evropskih standarda u oblasti slobode izražavanja.

Nakon toga, prvi komentator, urednica Nezavisnih novina Sandra Gojković-Arbutina je pričala o položaju novinara u današnjem BiH društvu. Nakon nje direktorica Alternativne televizije Banjaluka Nataša Tešanović je pričala o kleveti i tužbama po osnovu klevete, koje veoma često znaju biti apsurdne. Naš direktor je pričao o pravima i obavezama medija iz perspektive Evropske konvencije o ljudskim pravima. Dejan je na primjerima iz slučajeva Lingens v. Austria, Delfi AS v. Estonia i Jersild v. Denmark pokušao objasniti pojedine evropske standarde iz oblasti slobode izražavanja. Iz tih slučajeva je izveo zaključke koji mogu pomoći novinarima u obavljanju njihovih poslova, bez opasnosti od pravne sankcije.

Pravosuđe pod lupom medija

Izlagači u Panelu 2 (Pravosuđe pod lupom medija) su nastavili debatu o odnosu medija i pravosuđa.

Dragan Uletilović, sudija Osnovnog suda Banjaluka je obrazlagao šta sudije zamjeraju novinarima, a kada ih smatraju saveznicima. Snježana Živković, tužiteljica Okružnog tužilaštva Banjaluka je pričala o iskustvima sa medijima prema primjerima iz tužilačke prakse. Ognjen Matavulj, novinar crne hronike Dnevnog Avaza je pričao o iskustvima sa pravosuđem, sa primjerima iz  novinarske prakse.

Komentare na njihova izlaganja su dale Mirna Miljanović, portparolka MUP-a Republike Srpske i Maja Vidović, portparolka Okružnog tužilaštva Republike Srpske.

Izmjene zakona u cilju poboljšanja uslova za rad medija

Izlagači u Panelu 2 (Izmjene zakona u cilju poboljšanja uslova za rad medija) su dali završni pečat čitavoj diskusiji.

Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara BHN Banjaluka je obrazložio prijedloge za izmjenu Krivičnog zakona i Zakona o slobodi pristupa informacijama Republike Srpske. Anton Kasipović, ministar pravde Republike Srpske je u odličnom izlaganju pričao o zakonima, procedurama i praksi, a Ivana Korajlić je govorila o iskustvima i istraživanjima Transparency International BiH.

Moderatori cjelokupne konferencije su bili Vladimir Šušak i Žarko Marković ispred Kluba novinara Banjaluka.


Originalan članak: