kontakt@dejanlucka.com

Njegoš kao luča uzdizanija u filosofiji…

Dejan Lučka | O društvenim i pravnim temama

Njegos kao luca uzdizanija u filosofiji srpske drzavne prakse i diplomatije - Dejan Lucka

U ovom radu obrađuju se određena metafizička i praktična razmatranja u pogledu djelovanja, rada i stvaranja Petra Drugog Petrovića Njegoša.

U „Ecce Homo-u: Kako čovjek postaje ono što jeste“, Niče već na početku zbori: „Ko zna da diše vazduh mojih spisa, zna da je to vazduh visočja, jak vazduh. Za njega se mora biti stvoren, inače opasnost nije mala da se u njemu prehladimo.“ Risque élevé od prehlade jakim vazduhom je sveprisutna kod Njegoša, jer on obuzima umove svojom oštrinom i prodornošću. Za nekoga ko nije stvoren za to da mu lijeva strana i um budu zatrovani plamom vječno životvornim, Njegoš dolazi kao literatura za ponoćno čitanje. Ko je stvoren za velikog Njegoša, shvatiće da „iz grmena velikoga lafu izać trudno nije“, i biće opijen mišlju o Slobodi!

„Pokoljenja djela sude; šta je čije daju svj`ema“… a vladiki Radu, cjelokupan njegov književni i praktični državnički opus, daju za pravo, da bude zlatnim slovima uklesan u istoriju povjesnice srpskog državnog bitisanja i diplomatske prakse.

Ovaj članak u PDF formatu besplatno možete preuzeti ovdje.