kontakt@dejanlucka.com

Novinare napadaju, tužilaštvo spava

Dejan Lučka | O društvenim i pravnim temama

Novinare napadaju, tužilaštvo spava

Dimna zavjesa za lakse hapssenje...

Izjava koju sam dao za dnevne novine Euro Blic i portal Srpska info

Članak je dostupan na sljedećem linku:    
Novinare napadaju, tužilaštvo spava – Asim Kember krenuo stopama kolege Huse Ćesira


Da je tužilaštvo išta uradilo po pitanju ranijih napada na novinare ne bi došlo do slučajeva da im se prijeti pištoljem i da se traže nalogodavci za pokušaj ubistva, smatraju stručnjaci.

U državi u kojoj funkcioneri „napadaju kamere“, vrijeđaju novinare, prijete im pištoljem i izbacuju sa pres konferencija, ne čudi da 27 odsto ljudi smatra da je u redu, ili čak poželjno, udariti novinara.

Kako se pojedini funkcioneri ophode prema novinarima možemo vidjeti u nekoliko primjera koji su se desili posljednjih mjeseci, a posljednjeg primjera novinari se pitaju – šta je sljedeće.

Slučaj “Pištolj”

Novinar iz Sanskog Mosta, Midhat Dedić, prijavio je službenicima policije u tom gradu da mu je poslanik SDA u Parlamentu FBiH Asim Kamber prijetio pištoljem, odnosno da mu je iz automobila pokazao oružje.

Prije samo dva mjeseca predsjednik Opšinskog odbora SDA Novi Grad Huse Ćesira nasrnuo je na fotografa „Žurnala“ Adija Kebu, koji se nalazio na radnom zadatku.

Pokušaj ubistva novinara BN, Vladimira Kovačevića još nije do kraja rasvijetljen, a osim ovih napada novinari često trpe uvrede i prijetnje, kako od funkcionera, tako i od građana.

Sveti Petar

Predsjednik udruženja BH novinari Marko Divković smatra da je za ovakvo stanje krivo pravosuđe.

– Da je pravosuđe išta ozbiljno uradilo prilikom napada na novinare, mislim da bi potencijalne siledžije bar malo ustuknule i razmišljale hoće li se usuditi da nekoga napadnu i prijete mu. Naše tužilaštvo spava dubokim snom kada su mediji u pitanju, jer je činjenica da naše pravosuđe napade na novinare tretira nestručno i neodgovorno, kao da se nisu ni desili – smatra Divković.

Dodaje da sve to ima velikog uticaja na građane, koji o novinarima misle ono što i njihovi predstavnici.

– Građani su ovo političku strukturu i birali. Nažalost, ništa se naša politička struktura ne razlikuje od nas samih, jer smo ih mi birali, nije pala s neba i nije je Sveti Petar birao nego mi – rekao je Divković.

Lučka: U novinarima vide portparole

Direktor Banjalučkog centra za ljudska prava, Dejan Lučka, smatra da dobar dio političara novinare smatra svojim portparolima, a ne ljudima koji profesionalno obavljaju svoj posao i u okviru svog posla čuvaju javni interes.

– Kada se određenim političarima ili biznismenima ne sviđa što novinari otkrivaju njihove zakulisne i nečasne radnje, u tom trenutku se poseže za svim dozvoljenim, a u posljednje vrijeme sve češće i nedozvoljenim sredstvima. Ophođenje funkcionera prema novinarima govori to da su sami funkcioneri u svojim mislima u nekakvoj staljinističkoj državi u kojoj se svaka riječ kojom se dokazuju i osuđuju njihova nelegalna ili nelegitimna ponašanja posmatra kao riječ koja mora biti ućutkana – rekao je Lučka.

Dodaje da tu imamo imamo i političku nevaspitanost i nedoraslost određenih političara u kojoj se ne poštuje rad koji ne ide „na njihovu vodu“. Čak se u njihovom uvrnutom sistemu vrijednosti uzima za normalno da se novinari vrijeđaju, omalovažavaju i napadaju.

– Takvo ponašanje se, nažalost, prenijelo i na samu svijest građana, pa tako skoro trećina njih smatra da je u redu udariti novinara. Stvorena je situacija u kojoj, pored „standardnih neprijatelja“ koje su u javnom diskursu stvorili političari, kao što su druge etničke grupe, političke partije ili nevladin sektor, sada imamo i novinare – objasnio je Lučka.

Dodaje da na sve to dolazi i situacija u kojoj se novinari mogu staviti na neke nove tajne i javne proskripcije i liste za odstrel, a sam državni sistem, nažalost, djeluje kao da ništa neće uraditi po tom pitanju.

Potrebna zakonske promjene

– Poboljšanje situacije možemo očekivati onda kada se promijeni zakonski okvir vezan za napade na novinare, kada se počnu izricati oštrije kazne za napade na novinare koji vrše svoju dužnost i kada političari počnu da osuđuju napade i brane novinare, pogotovo one koji otkrivaju njihove zakulisne radnje – zaključio je Lučka.


Originalan članak:

Štampano izdanje


Internet izdanje