kontakt@dejanlucka.com

Novinarstvo i mediji u doba korone

Dejan Lučka | O društvenim i pravnim temama


U okviru projekta „Društvo u doba korone”, koji realizuju Fondacija Friedrich Ebert i Banjalučki centar za ljudska prava, snimljeno je više kratkih informativnih, edukativnih i dijaloških emisija-razgovora preko interneta u vezi sa demokratijom, ljudskim pravima, politikom, medijima i životom u doba pandemije virusa COVID-19.

U trećoj emisiji gosti su bili Borka Rudić, generalna sekretarka udruženja BH novinari, Aleksandar Trifunović, glavni i odgovorni urednik magazina/projekata BUKA i Siniša Vukelić glavni i odgovorni urednik poslovnog portala Capital.ba. Emisiju je moderirao Dejan Lučka.

Kroz razgovor je obrađeno više pitanja:

  • Koliko je u ovakvoj situaciji u kojoj se nalazi bezmalo cijeli svijet  bitno odgovorno, objektivno i profesionalno novinarstvo?
  • Koliko situacija sa korona virusom „pogoduje” istraživačkom novinarstvu? Da li je moguće pored svih zabrana raditi novinarski posao u ovoj situaciji?
  • Da li ovakva uredba o izazivanju panike i lažnim vijestima, odnosno pravno regulisanje dodatno otežava novinarima posao? Da li se zbog toga javlja dodatna autocenzura i ako se javlja da li postoje načini da se ona pređe?
  • Koliko ima istine u tome da su mediji najviše krivi za cjelokupan „hajp” oko virusa korona i da su u stvari mediji ti koji su „natjerali” vlade da donose mjere zaštite i ograničenja određenih prava?
  • Koliko medija će preživjeti ovu situaciju? Da li država treba i medijima pomoći kao i ostalima?
  • Da li je problem senzacionalizma i klikbejt naslova, kao i lažnih vijesti bez granica, opasnost za građane u situaciji kada su pogođeni sa COVID-19? Kolika je ta opasnost, ukoliko postoji? Šta uraditi kada se „vjerodostojni” mediji „upecaju”, pa prenesu ovakvu vijest?
  • Kako mediji i novinari treba da se postave prema struci ili političarima, kada ta struka npr. u jednom momentu govori o „najsmješnijem virusu”, a nakon toga poziva na strože mjere ili zabrane?
  • Da li ova situacija može da posluži određenim krugovima za obračun sa neistomišljenicima u medijima ili medijima koji istražuju njihove zakulisne radnje?
  • Kada ova kriza prođe, da li se u javnom prostoru vraćamo na staru mantru „izdajnika” i „patriota”, ili će se dogoditi bar mali pomak koji vodi ka boljoj saradnji i civilizovanijem ponašanju prema medijima od strane javnih radnika i političara? Hoće li narodi u BiH, nakon ovog svega, početi više vjerovatni medijima sa impresumom iza kojih se zna ko stoji i ko piše, ili će i dalje referentniji  za javno mnijenje biti naslovi u određenim tabloidima, politikantske izjave i off-shore mediji?

VIDEO

Video snimci razgovora preko aplikacije „Zoom”

„Virus Corona Coronavirus”, Dianakuehn30010, Pixabay.com

AUDIO

Audio snimci razgovora preko aplikacije „Zoom”

„Subterranean Howl”, ELPHNT, Youtube.com

PRODUKCIJA

Fondacija Friedrich Ebert u Bosni i Hercegovini, Banjalučki centar za ljudska prava i Dejan Lučka

[april, 2020]

#NovinarstvoiKorona

#MedijiiKorona

#LjudskaPravaiKorona

#DruštvoiKorona

VIŠE INFORMACIJA

Sajt Banjalučkog centra za ljudska prava

Facebook stranica Banjalučkog centra za ljudska prava

Instagram profil Banjalučkog centra za ljudska prava

Sajt Fondacije Fridrih Ebert u Bosni i Hercegovini