kontakt@dejanlucka.com

Osnivanje nevladine organizacije

Dejan Lučka | O društvenim i pravnim temama

Osnivanje nevladine organizacije - Dejan Lučka

Osnivanje nevladine organizacije je knjiga koja bi trebalo da posluži kao vodič svima koji hoće da osnuju nevladinu organizaciju.

U ovoj knjizi-vodiču nema previše riječi o teorijskom poimanju udruženja, niti kako nauka doživljava ovaj oblik povezivanja i udruživanja subjekata u pravu. Naglasak je stavljen na to kako pravo u Republici Srpskoj doživljava nevladine organizacije i na koji način se ova forma organizovanja može praktično registrovati u okviru pravnog sistema Republike. 

Udruženje, često označavano kao udruženje građana (UG) ili nevladina organizacija (NVO; skraćenica koja se takođe često koristi je i NGO, od engleskog naziva non governmental organization) je organizacija koju dobrovoljno osnivaju fizička ili pravna lica zbog ostvarenja određenog zajedničkog interesa ili cilja/ciljeva. Ono nije pod nadležnošću vlade i njegov osnivač nije država ili neki državni organ. Ciljevi udruženja su prevashodno neprofitni i nekomercijalni. Ovakva organizacija djeluje u okviru civilnog društva.

Ovu publikaciju u PDF formatu besplatno možete preuzeti ovdje.