kontakt@dejanlucka.com

Pasoša ima, ali po paprenoj ceni

Dejan Lučka | O društvenim i pravnim temama

Pasoša ima, ali po paprenoj ceni

Pasoša ima, ali po paprenoj ceni

Izjava koju sam dao za Dnevne novine Euro Blic

Članak je dostupan na sljedećem linku:    
Pasoša ima, ali po paprenoj ceni


Dok 22.000 građana čeka pasoše, uz veliku verovatnoću da će ih dobiti tek kad prođe leto, nadležni ministar Adil Osmanović je na godišnjem odmoru.

Prema podacima koje u Agenciji za identifikacione dokumente IDDEEA nisu demantovali, u čak 13.000 slučajeva zakonski rok od mesec dana za izdavanje pasoša je probijen. Istovremeno, u poslednja dva i po meseca izdato je gotovo 9.000 pasoša po hitnom postupku. Na ovaj način putna isprava se dobije za samo tri dana, ali tu uslugu valja platili dodatnih 200 KM.

Ukupan broj zahteva za izdavanje putnih isprava u postupku kraćem od propisanog od 22. marta do 6. juna je 8.753 – potvrdio je portaprol IDDEEA Branimir Gojković.

Takse od 200 KM oslobođeni su samo građani koji dostave dokaze da moraju hitno u inostranstvo zbog lečenja, odnosno bolesti ili smrti člana porodice. Ipak, takvi su slučajevi retki, pa se procenjuje da je, zbog nesposobnosti svoje administracije, država na “hitnim pasošima” preko grbače građana zaradila oko milion i po maraka ekstra prihoda.

U Agenciji IDDEEA nismo dobili podatak koliko je “hitnih pasoša” izdato u istom periodu prošle godine, pre izbijanja krize, ali priznaju da je “s obzirom na trenutne okolnosti, logično da je broj takvih zahteva znatno povećan”. Potvrdili su, su takođe, da se trenutno u redovnoj proceduri na pasoš čeka i do 47 dana.

Dejan Lučka, direktor Banjalučkog centra za ljudska prava, ocenjuje da država očigledno krši zakone i gazi ljudska para.

Nestašica pasoša je dokaz notorne nesposobnosti nadležnih i velika sramota za državnu vlast, a još je veća sramota što se pasoši po hitnom postupku, uz dodatnu taksu, izdaju bez problema. Šta je sa građanima u stanju potrebe, koji ne mogu platiti 200 KM? Ko će zaštiti njihovo pravo na slobodu kretanja – kaže Lučka.

Posebno je pitanje, dodaje, ko će građanima nadoknaditi štete zbog propalih putovanja, poslova, lečenja ili školovanja u inostranstvu, jer ih je neodgovorna vlast “zaključala u BiH”.

Kriza sa izdavanjem pasoša, koji kasne zbog manjka pasoških knjižica, već mesecima potresa BiH, a kraj agoniji se ne nazire. Putničke agencije se žale na pad prometa, a gastarbajteri, koji su tokom godišnjeg odmora podneli zahtev za produženje pasoša, strahuju da se neće na vreme vratiti na posao i da im prete otkazi.

Novoimenovani direktor Agencije IDDEEA Arif Nanić još se nije obratio javnosti sa kakvim takvim obrazoloženjem. Portparol ove institucije se ne javlja na telefon i sa novinarima komunicira isključivo mejlom.

Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH, u čijem je opisu posla i izdavanje putnih isprava, danima je nedostupan za novinare. U njegovom kabinetu je potvrđeno da je Osmanović na godišnjem odmoru.

Naprasno se, međutim, pojavio pred novinarima danas, kada je tekst o njegovoj (ne)brizi objavljen u „EuroBlicu“.

Nezadovoljni dosadašnjim dobavljačem, firmom Muhlbauer d.o.o. Banjaluka, koju označavaju kao glavnog krivca za kašnjenje pasoša, u IDDEEA su raspisali novi tender za nabavku pasoških knjižica, drugi u poslednjih pola godine. Rok za podnošenje prijava za ovaj posao, vredan više od 25 miliona KM, ističe 20. jula, a poznavaoci prilika procenjuju da to znači da se pasoši iz nove štamparije mogu očekivati tek krajem jeseni.

Čak i u najidealnijom slučaju, a praksa nam govori da su takvi slučajevi u BiH izuzetno retki, dakle ako se niko ne bude žalio ni na dokumentaciju ni na izbor ponuđača, proces javne nabavke, potpisivanja ugovora i pribavljanja bankarske garancije, može biti završen tek za dva meseca. A za dva meseca sezona odmora će proći – kaže Rajko Kecman iz Udruženja “Tender”.

Jugonostalgija

Kriza sa pasošima BiH izazvala je novi talas jugonostalgije na blogovima i društvenim mrežama.

Mnogi komentatori se sa setom sećaju “crvenog pasoša sa kojim si mogao putovati kud hoćeš”, a jedan od komentatora je napisao: “Jugoslovenski sa jednom zvezdom bio je priznatiji nego ovaj sa 18 evro zvezdica.”

Rešenje za maturante

Zbog kašnjenja pasoša mnogi maturanti su morali da odustanu od već plaćenih ekskurzija, ali u banjalučkim školama tvrde da su našli rešenje za to.

Za đake kojima su kasnili pasoši, škole su tražile izdavanje privremenih grupnih pasoša, koji se mogu dobiti za dva dana, a koštaju samo 50 KM po grupi – kaže Miroslav Popržen, predsednik Aktiva direktora osnovih škola banjalučke regije.

Normalizacija od 15. juna?

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović izjavio je danas u Sarajevu da bi od 15. juna trebalo da bude otklonjen zastoj u izdavanju pasoša građanima BiH.

Prema njegovim rečima, rukovodstvo Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmenu podataka /IDDEEA/ BiH dobilo je garancije od preduzeća “Milbauer”, koje izrađuje pasoše, da će posle 15. juna biti obezbeđen potrebni repromaterijal za izradu pasoških knjižica i omogućeno njihovo nesmetano izdavanje građanima.

To znači da nijedan zahtev neće biti stariji od 30 dana, odnosno da podnosilac zahteva za izdavanje pasoša u tom roku nije dobio pasoš – rekao je Osmanović.


Originalan članak:

Štampano izdanje


Internet izdanje


Naslovna fotografija: Buffer, [Autorka: Jacqueline Macou, fotografija preuzeta sa: Pixabay]