kontakt@dejanlucka.com

Podrška za Raifa

Dejan Lučka | O društvenim i pravnim temama

Podrška za Raifa

Zbog čega policija ne odgovara kada krši zakon

Jedan sam od potpisnika i učesnika u

Inicijativi Banjalučkog centra za ljudska prava: „Podrška za Raifa Badavija“ (17. 12. 2015)


Čuveni saudijski bloger Raif Badavi dobitnik je nagrade Saharov. Raif je postao poznat evropskoj i svjetskoj javnosti kada je na internetu pokrenuo onlajn dikusiju o islamu. To je žestoko uvrijedilo predstavnike vlasti koji su ga zbog tog njegovog intelektualnog rada uhapsili. Nakon toga su ga i osudili na drakonsku kaznu od deset godina zatvora i hiljadu udaraca bičem. Takođe, kažnjen je i novčanom kaznom u iznosu od dvije stotine hiljada evra. Saudijski sud je našao da je Raifova diskusija grubo vrijeđanje islama i islamskih vrijednosti na kojima počiva saudijsko društvo. Detalnja obrazloženja nisu data.

Ko je Raif Badavi?

Raif Badavi je rođen 1984. godine u saudijskom gradu Knobar, a uhapšen je 2012. godine. Treba naglasiti da Raif nije imao namjeru da vrijeđa niti na drugi način  da nipodaštava islamsku tradiciju i filosofiju. Cilj mu je bio da građani svojom slobodnom misli dadnu doprinos razvoju nauke, što je naišlo na pogrešno razumijevanje od strane vlasti. To je još jedan primjer, ali i opomena da treba biti vrlo oprezan kada je u pitanju islamska politička i vjerska doktrina koja se primjenjuje u nesekularnim državama. Svako suprotno mišljenje od vladajućih tumačenja, čak i kada se radi o naučnoj raspravi može biti shvaćeno kao uvreda i napad na društvene vrijednosti.

Nagrada Saharov

Zbog svih ovih okolnosti Evropski parlament je u znak podrške Raifu Badaviju odlučio da mu dodijeli prestižno priznanje Saharov. Nagrada je dobila ime po sovjetskom disidentu Andreju Saharovu, a dobijaju je pojedinci koji brane ljudska prava i temeljne slobode. Nagradu je primila Raifova supruga Ensar Haider, jer je on u zatvoru. Evropski parlament takođe je uputio dopis saudijskim vlastima sa ciljem puštanja na slobodu Raifa Badavija.

Raif je već primio dio kazne od pedeset udaraca bičem javno, čime se pogoršalo njegovo zdravstveno stanje. Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc prilikom čina dodjele nagrade je izjavio:

Uprkos visokom riziku, Raif Badavi je kao bloger pokazao hrabrost, slobodno razmišljanje. On nije ništa drugo učinio nego iskoristio svoje pravo na slobodu riječi i misli i svojim blogom popunio jednu prazninu u zemlji u kojoj postoji vakuum što se tiče slobodnog izražavanja i slobode štampe. On je podigao svoj glas za pravo na slobodno razmišljanje… Zatvaranje njegove web stranice predstavljalo je veliki gubitak za slobodu izražavanja i mišljenja u njegovoj zemlji. On je svakako jedna simbolična figura koja služi kao nadahnuće za sve one koji se bore za temeljna prava u cijelom svijetu. I doista, gospodin Badavi u toj borbi nije sam.

Na dodjeli nagrade, njegova žena Ensaf Haidar, rekla je da je Raif Badavi „bio dovoljno hrabar da digne svoj glas i kaže ne varvarizmu“. Na pitanje da li ponekad poželi da je Raif ćutao i tako imao miran porodični život sa njom, ona je izjavila da je veoma ponosna na ono što je uradio. „Moj muž je govorio slobodno, elegantno i učtivo. Ja sam nevjerovatno ponosna na njega“, dodala je Ensaf.

Podrška našeg centra

Banjalučki centar za ljudska prava iskazuje punu podršku Raifu i njegovoj porodici. Pridružujemo se apelima za njegovo puštanje na slobodu. 

Stop totalitarnom religijskom varvarizmu, sloboda za Raifa, dosta je lanaca za slobodnu misao