kontakt@dejanlucka.com

Politika i politička kultura u doba korone

Dejan Lučka | O društvenim i pravnim temama


U okviru projekta „Društvo u doba korone”, koji realizuju Fondacija Friedrich Ebert i Banjalučki centar za ljudska prava, snimljeno je više kratkih informativnih, edukativnih i dijaloških emisija-razgovora preko interneta u vezi sa demokratijom, ljudskim pravima, politikom, medijima i životom u doba pandemije virusa COVID-19.

U drugoj emisiji gosti su bili Đorđe Vuković, profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjoj Luci i Saša Magazinović, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Emisiju je moderirao Dejan Lučka.

Kroz razgovor je obrađeno više pitanja:

  • Koliko situacija sa korona virusom „pogoduje” autoritarnim i nedemokratskim državama? Da li kod nas postoji autoritarna politička kultura pa možemo da lakše pristanemo na gvozdenu disciplinu nego ljudi odrasli u liberalnijim državama, ili je obrnuto? Da li je narod zaista uvjeren da mu treba „čvrsta ruka” u ovakvim situacijama?
  • Da li demokratski deficiti u ovo doba mogu biti kočnica ili, pak, „dobro ubrzanje” za nošenje sa krizom?
  • Da li u ovakvoj situaciji postoji mogućnost suzbijanja parlamentarizma kao bitne poluge demokratije i zaobilaženja parlamenata, i da li se to može manifestovati u sličnom ponašanju prema parlamentima nakon krize?
  • Da li su naši političari zakopali „ratne sjekire” ili je to samo privid, dok traje ova kriza? Da li će nastaviti sa podjelama nakon pandemije i starim pričama oko izdajnika, patriota, teritorije, mržnje i sl.?
  • Da li je u ovakvim krizama potrebno imati jak i snažan državni program zdravstvene zaštite koji je praćen snažnim političkim upravljanjem ili je, pak, potrebno da se ima jak privatni sektor koji ima mogućnost da se nosi sa krizom mimo uplitanja politike?
  • Da li je politika uništila zdravstveni sistem i da li smo mogli spremniji dočekati pandemiju?
  • Hoće li, kada ova kriza prođe, politički odnosi postati pristojnji, odnosno da li će ova kriza da „dovede u red” političku scenu u BiH, vodeći ka boljoj saradnji i civilizovanijem ponašanju? Hoće li narodi u BiH, nakon ovog svega, početi više vjerovatni ljudima iz struke (medicinske, pravne, politikološke, inženjerske, itd.) ili će i dalje referentniji  za javno mnijenje biti naslovi u određenim tabloidima i politikantske izjave?

VIDEO

Video snimci razgovora preko aplikacije „Zoom”

„Virus Corona Coronavirus”, Dianakuehn30010, Pixabay.com

AUDIO

Audio snimci razgovora preko aplikacije „Zoom”

„Subterranean Howl”, ELPHNT, Youtube.com

PRODUKCIJA

Fondacija Friedrich Ebert u Bosni i Hercegovini, Banjalučki centar za ljudska prava i Dejan Lučka

[april, 2020]

#PolitikaiKorona

#PolitičkaKulturaiKorona

#DruštvoiKorona

VIŠE INFORMACIJA

Sajt Banjalučkog centra za ljudska prava

Facebook stranica Banjalučkog centra za ljudska prava

Instagram profil Banjalučkog centra za ljudska prava

Sajt Fondacije Fridrih Ebert u Bosni i Hercegovini