kontakt@dejanlucka.com

Kategorija: Politika

Dejan Lučka | O društvenim i pravnim temama

Zastava Bosne i Hercegovine

Visoki predstavnik i bosanski lonac

Kako se u javnom diskursu opet priča o „protjerivanju” Visokog predstavnika, „rasizmu” u njegovim odlukama, novom ratu, „grobaru” BiH, „aparthejdu”, naoružavanju uz desetine drugih dosjetki komentatora, pokušaću da odgovorim na pitanja šta je uopšte uloga Visokog predstavnika i da li on smije da djeluje mimo želja političara u BiH, da li se njegove odluke mogu poništiti i gdje je demokratija u svemu tome, u skladu sa mojim shvatanjima prava koje je ovdje u pitanju.

Dan Republike - SFRJ zastava

Panslovenska himna „Hej Sloveni” kao predmet trvenja u bivšoj Jugoslaviji

U bivšoj socijalističkoj Jugoslaviji u okvirima vrha državne vlasti nije postojalo jednodušno odobravanje himne „Hej Sloveni”, koja je kao panslovenska patriotska pjesma i pjesma koju su pjevali mladi sokoli, bila istinska narodna himna. Štaviše, „Hej Sloveni” je ustavno postala himna Jugoslavije tek nakon amandamana 1988. godine na Ustav Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije iz 1974. godine, a ranije je Zakonom o upotrebi grba, zastave i himne SFRJ i o upotrebi lika i imena predsjednika Republike Josipa Broza Tita iz 1977. godine propisano da će se himna „Hej Sloveni” izvoditi dok Skupština SFRJ ne utvrdi himnu.

Vrhovni sud Sjedinjenih Americkih Drzava

Bliži li se kraj pravu na abortus nakon „obaranja” presude Roe v. Wade?

Sama presuda u slučaju Roe je donesena uz protivljenje dvojice od devet sudija, ali je vremenom postala jedna od najraspravljanijih, najcitiranijih i najkritikovanijih presuda koje je Vrhovni sud donio. U narednim godinama i decenijama mnogi građani su se organizovali u različite grupe radi rada na „obaranju” ove presude, a donesene su i nove presude vezane za pravo na abortus, odnosno „prava na izbor” kao što je npr. Planned Parenthood v. Casey. „Pro-life” organizacije, političari, konzervativni aktivisti, vjernici i ostali su kroz različite načine borbe nastojali da Vrhovni sud donese novu presudu kojom bi praktično anulirao stavove izrečene u Roe v. Wade.

Jasenovac - koncentracioni logor

Sramotni dokument Hrvatske akademije znanosti: Jasenovac je mit, Hrvatima treći entitet u BiH

U „Prilozima za zaštitu hrvatskih nacionalnih interesa prilikom pregovora Republike Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Srbijom u pogledu njihovog ulaska u Evropsku uniju” veoma su zanimljivi stavovi akademika u pogledu Bosne i Hercegovine (BiH) i Srbije, gdje u određenim dijelovima postoji veoma snažan krajnje nacionalistički narativ u obraćanju. Iako se od akademika očekuje smirivanje tenzija, naučni pogled na svijet i racionalno promišljanje, u ovom slučaju se čini kao da su Prilozi pisani od strane hrvatske emigracije koja se vratila u Zagreb iz Argentine tamo negdje koncem 1990. godine.

100 KM mladima, borcima i penzionerima

…100 KM mladima, borcima i penzionerima u Republici Srpskoj. Zašto?

Borci, penzioneri i mladi u Republici Srpskoj bi trebalo da dobiju po 100 KM jednokratne pomoći, prema zamisli vladajuće partije. Za to će se iz Budžeta Srpske do kraja godine izdvojiti oko 50 miliona maraka. Prema medijskim navodima, ovakva odluka uslijedila je nakon razgovora predstavnika studenata i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Ukratko, zvanična priča je da su studenti predložili jednokratnu pomoć i njihova inicijativa je usvojena.