kontakt@dejanlucka.com

Kategorija: Politika

Dejan Lučka | O društvenim i pravnim temama

Cernobilj nas svakodnevni

Černobilj naš svakodnevni

RBMK reaktor je imao manu u dizajnu, koju su Sovjeti kasnije otklonili u ostalim postrojenjima, ali naše društvo svoju manu u dizajnu nema namjeru otkloniti, svesrdno je njegujući.

Kako se postepeno gubi sloboda

Kako se postepeno gubi sloboda

„Meni je draža opasna sloboda, nego mirno i sigurno ropstvo“, reče onomad Žan Žak Ruso. Ukoliko dođe onaj trenutak u kome, zbog konstantne višegodišnje nezainteresovanosti, ne budemo mogli nikako uticati ili pratiti radnje i odluke službenika i vlastodržaca jer ćemo biti zakonski onemogućeni da to uradimo, to će značiti da postajemo moderni robovi, pod iluzijom mira i sigurnosti, dok nam se „oni gore“ smiju u face, držeću u rukama uzde, a sjedeći na karucama koje su stavili na cjelokupan narod.

Dan kad je Jugoslavija stekla antifasisticki kapital

Dan kada je Jugoslavija prvi put stekla antifašistički kapital

Čim se saznalo za puč, na ulicama se počela okupljati masa naroda. Pjevane su patriotske pjesme i uzvikivane parole protiv Hitlera i Musolinija. Glavne parole bile su: „Živeo Кralj Petar II”, „Dole vlada”, „Živela Jugoslavija”, „Živela vojska”, „Pakt sa Rusijom” i „Pakt sa Amerikom”.

Milos N. Djuric

Miloš N. Đurić – dve priče

Dve priče o praktičnoj filosofiji heleniste, filosofa i profesora etike Miloša N. Đurića. Čika Miša je za vreme Drugog svetskog rata odbio da potpiše Apel srpskom narodu, a 1961. godine je svojim govorom spasio pozorište u Kragujevcu.

Ustase ubijaju logorase u koncentracionom logoru Jasenovac

Stjepan Lozo – sramotni revizionista

Lozino trabunjanje i revizionizam ne spada pod slobodu govora i naučno slobodno izražavanje, jer je zabranjeno veličanje nacionalsocijalizma i mijenjanje istorijskih činjenica koje se odnose na Holokaust ili podsticanje rasne mržnje.