kontakt@dejanlucka.com

Povorka uspješna, ali BiH tek treba obezbijediti punu ravnopravnost i bezbjednost svih građana

Dejan Lučka | O društvenim i pravnim temama

Povorka uspješna, ali BiH tek treba obezbijediti punu ravnopravnost i bezbjednost svih građana

Miješani brak u raljama etnokonfesionalnih podjela

Izjava koju sam dao za Magazin Buka

Članak je dostupan na sljedećem linku: Povorka uspješna, ali BiH tek treba obezbijediti punu ravnopravnost i bezbjednost svih građana


Nakon što je juče uspješno održana prva Bh. povorka ponosa u Sarajevu, stigle su reakcije boraca za ljudska prava, ambasada stranih država u BiH, te drugih institucija i javnih ličnosti.

Jučerašnja Povorka ponosa bila je test za bh. društvo, koji je grad Sarajevo uspješno položilo, čime je dokazano da ovaj grad, ali i čitava zemlja to mogu. Podržati, voljeti i shvatiti da smo svi jednaki i ravnopravni, kao i da takvi treba da budemo na svim poljima. 

Uprkos tome, potrebno je još mnogo truda da ovakva atmosfera zaživi i nakon same povorke, sa čime je saglasan Dejan Lučka, direktor Banjalučkog centra za ljudska prava, koji za BUKU kaže kako je u prethodnim danima mnogo stvari izašlo na vidjelo kroz poruke na društvenim mrežama, koje su, nažalost, većinom bile negativne.

„Prva Povorka ponosa koja je održana juče u Sarajevu je prošla bez incidenata, iako uz veliki broj policijskih službenika. Kako se prethodnih dana moglo vidjeti iz poruka sa društvenih mreža, pored međunacionalne mržnje među pripadnicima svih naroda u BiH, postoji i zajednički jak animozitet prema pripadnicima LGBT populacije. Srećom, juče se taj animozitet nije iskazao i u stvarnosti, te su učesnici povorke uspješno poslali poruke ravnopravnosti, solidarnosti i poštovanja ljudskih prava u javnost. Generalno gledano, povorka je bila uspješna, ali BiH još mnogo treba raditi na tome da u svakodnevnom životu štiti prava i položaj svih kategorija svog stanovništva, uz ostvarivanje pune ravnopravnosti i bezbjednosti svih građana“, izjavio je Lučka.

Čestitke Organizacionom odboru, učesnicima Povorke, lokalnim institucijama i građanima BiH na uspješno održanoj prvoj Povorci ponosa u BiH, uputilo je čak 17 ambasada i predstavnika međunarodne zajednice, čije zajedničko pismo prenosimo u cjelosti:

„Jednaka ljudska prava za sve – to je suština bh. Povorke ponosa. Svi u BiH – bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju ili rodni identitet – imaju pravo na ista prava i slobode. Ipak, ostaje činjenica da ranjivim skupinama još nisu dostupni. Odgovornost svih je da daju podršku marginaliziranima koji se suočavaju s diskriminacijom i nepravdom.

Zahvaljujemo lokalnim institucijama koje su omogućile bh. Povorku. Sada je vrijeme da se postojeća zakonska rješenja o mirnom okupljanju usklade sa evropskim i međunarodnim standardima, kako bi se zakonski garantirala puna sloboda izražavanja i okupljanja.

I dok izazovi i dalje postoje, građani BiH napravili su važan korak u borbi za jednaka prava LGBTI i ostalih marginaliziranih zajednica. Čestitamo vam na hrabrosti da budete vjerni sebi i pružite nadu drugima. Ponosni smo što smo hodali s vama rame uz rame i ostajemo uz vas dok nastavljate koračati za jednakost i ljudska prava za sve“, navodi se u pismu.

Pismo su potpisali: Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Delegacija Evropske unije i Ured specijalnog predstavnika EU u BiH, Ujedinjene nacije u BiH, Švicarska ambasada u BiH, Holandska ambasada u BiH, Njemačka ambasada u BiH, Austrijska ambasada u BiH, Švedska ambasada u BiH, Finska ambasada, Ambasada Velike Britanije u BiH, Ambasada Kraljevine Španija u BiH, Francuska ambasada u BiH, Italijanska ambasada u BiH, Ambasada Češke Republike u BiH, Grčka ambasada u BiH, Ambasada Rumunije u BiH, Slovenačka ambasada u BiH, Bugarska ambasada u BiH i Diplomatski ured Kraljevine Belgije u BiH.

Nives Jukić, predsjedavajuća ombudsmenka Bosne i Hercegovine, učestvovala je u povorci ponosa, a o svojim utiscima za BUKU je izjavila: „Učešćem u Povorci ponosa uticala sam na podizanje svijesti javnosti o neophodnosti poštivanja prava LGBTI osoba. Niko ne može biti diskriminisan po bilo kojem osnovu, uključujući seksualnu orijentaciju. Povorka je prošla više nego odlično i organizacija je bila više nego odlična. Broj učesnika je dovoljno rekao o samoj podršci. Ja sam učestvovala sa timom čitavim ispred institucije i to dovoljno govori o našoj podršci. Naše učešće je ujedno i naš način da podignemo svijest da niko ne smije biti diskriminisan ni po kojem osnovu.“

Za Helsinški parlament građana, održavanje prve BH Povorke predstavlja izuzetno važan aktivistički, politički i kulturni događaj.

„Izuzetno nam je drago što se Povorka održala, uprkos brojnim pritiscima koji su stizali sa svih strana. Ljudi koji su se okupili u nedjelju u Sarajevu su pokazali da nas ima još koji se ne damo tako lako zaplašiti, koji vjerujemo u solidarnost i univerzalnost ljudskih prava.“

Članica Organizacijskog odbora bh. povorke Selma Kešetović kaže da su oni srećni što su za vrijeme kampanje koja je počela od najavljivanja povorke 1. aprila uspjeli iskomunicirati sa građanima i građankama svoje vrijednosti i što su oni te vrijednosti prepoznali.

„Unatoč govoru mržnje u javnom diskursu i huškačkim naporima, Bosna i Hercegovina je rekla da želi solidarnost, antifašizam, ljubav, ravnopravnost za nas sve. To uzbuđenje prije nego će povorka krenuti kada, je broj učesnika premašio cifru od 3000, preraslo je u čisti ponos i ljubav koju smo prelili na ovaj grad, na ovu zemlju koju volimo, a koju je Damir Imamović izrazio u sevdalinci ispred Parlamenta BiH“, rekla je Kešetović.


Originalan članak: