kontakt@dejanlucka.com

S verom u boga, za nove mandate

Dejan Lučka | O društvenim i pravnim temama

S verom u boga, za nove mandate

S verom u boga, za nove mandate

Izjava koju sam dao za Dnevne novine Blic

Članak je dostupan na sljedećem linku:  S verom u boga, za nove mandate. Veronauka u srednjim školama Srpske u godini izbora.


Umesto IT tehnologija, preduzetništva i drugih veština potrebnih za 21. vek, mladi u RS bi od jeseni mogli učiti molitve i spremati se za sudnji dan.

Predsednik RS Milorad Dodik je, uoči Vaskrsa najavio da će u RS od iduće školske godine veronauka biti uvedena i u srednjim školama. Iz Ministarstva prosvete RS za sada, tek šturo obaveštenje da je Ministarstvo, još ranije, primilo inicijativu Srpske pravoslavne crkve, a da će “o daljim koracima javnost biti blagovremeno obaveštena”. Što se javnosti tiče, ona je manje više ubeđena će u RS biti onako kako Dodik kaže, pogotovo ako se udurži sa crkvenim velikodostojnicima.

Ova inicijativa izazavala je pravu buru u RS. Dok pobornici veronauke uglavnom ćute, računajući da će “izgurati svoje”, branioci ljudskih i dečjih prava i vrednosti sekularnog društva glasniji su nego ikad.

Tako su se juče oglasili profesori Studijskog programa sociologije na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci, s pitanjem: “Zar smo toliko očajni da verujemo još samo u onozemaljsko spasenje?”

Sociolozi se pitaju kako verska nastava, koja nije utemeljena na naučnim istinama, može doprineti obrazovanju mladih ljudi.

Sociologija i drugi opšteobrazovni predmeti, koji mogu doprineti boljem razumevanju  procesa u društvu i kritičkom promišljanju, smatrani su nepotrebnim za određena zanimanja, jer dodatno opterećuju učenike. Zašto se u istom kontekstu ne posmatra i veronauka. Kako je moguće da nam u društvu prepunom izazova i problema ne trebaju znanja iz društvenih i humanističkih nauka, a treba nam verska – pitaju se sociolozi.

Pozivajući se na preporuke Saveta Evrope, sociolozi poručuju treba odustati od „verske i verničke mobilizacije“ kroz školski sistem.

Posebno ih, navode, brine „veza verskih ustanova i određenih političkih subjekata“.

U jednoj takvoj trgovini simboličkim i političkim kapitalom i uticajem najveće su žrtve deca i njihova budućnost -navodi se u saopštenju.

U interesu dece, među prvima se protiv uvođenja veronauke u srednje škole pobunila banjalučka organizacija “Zdravo da ste”.

Osim strateškog delovanja SPC u vezi sa sopstvenim interesima, ne vidimo ni jedan opravdan razlog za uvođenje veronauke. Deca i mladi u našoj javnoj sferi privlače pažnju uglavnom kada stradaju ili masovno odlaze. Ono što se u međuvremenu dešava iza mnogih zatvorenih vrata određuje sudbinu ne samo naše dece i mladih, nego i cijelog društva, a najčešće zadovoljava interese male grupe pojedinaca – poručeno je u otvorenom pismu ove NVO.

Da je u pitanju strateški interes ne samo SPC, nego i drugih verskih zajednica, koje se do sada nisu otvoreno izjasnile o uvođenju veronauke za srednjoškolce, smatra i Dejan Lučka, direktor Banjalučkog centra za ljudska prava. Dodaje da nije slučajno što je ova inicijativa, nakon dugogodišnjeg zagovaranja, aktualizovana baš u godini izbora.

Uvođenje veronauke u srednje škole je prvenstveno dugoročni  cilj  većinskih verskih zajednica, koje se bore za svoje interese i ideje. Ali, političarima je uoči izbora potrebna njihova podrška, i obrnuto, tako da je ova jesen zaista dobar tajming za takvu odluku – kaže Lučka.

Dodaje da u demokratskom društvu svako može pokretati kakvu god hoće inicijativu, ali je ključno pitanje kakav će stav o tome zauzeti istitucije, u ovom slučaju Ministarstvo prosvete RS.

Ako živimo u sekularnoj državi, u kojoj su verske zajednice odvojene od države, ili bi bar tako trebalo biti, versko obrazovanje bi moralo biti odvojeno od javnog. Dakle, veronauci je mesto u vjerskim zajednicama, a ne u okviru školskog sistema – jasan je Lučka.

Netransparetno zapošljavanje sveštenika

Verska nastava se već izvodi u osnovnim školama RS, a izbor veroučitelja je, podsećaju sociolozi, u nadležnosti Crkve, a ne školskog sistema.

Time je zapošljavanje nastavnog kadra za ovaj predmet netransparentno – navodi se u saopštenju Srudijskog programa sociologije banjalučkog FPN, uz pitanje kako se ova praksa  uklapa u Zakon o srednjem obrazovanju RS, te da li će se takva praksa nastavitii u srednjim školama? Inače, celu inicijativu prati sumnja da je uvođenje veronauke u srednje škole način da se zaposle prekobrojni teolozi.


Originalan članak:

Štampano izdanje


Internet izdanje


Naslovna fotografija: Lights, [Autori: Silvia & Frank, fotografija preuzeta sa: Pixabay]