kontakt@dejanlucka.com

SOOBL paralelno na dva značajna događaja

Dejan Lučka | O društvenim i pravnim temama

SOOBL paralelno na dva značajna događaja

SOOBL paralelno na dva značajna događaja

Izvještaj – Savjet omladinskih organizacija Banja Luka

Članak je dostupan na sljedećem linku: SOOBL paralelno na dva značajna događaja


U Banjoj Luci  su 8.12.2017. godine održana dva događaja na kojem su učešće uzeli predstavnici Savjeta omladinskih organizacija Banje Luke (SOOBL).

Socijalna prava su ljudska prava

U organizaciji Banjalučkog centra za ljudska prava u hotelu Bosna održano je obilježavanje Međunarodnog dana ljudskih prava čija je ovogodišnja tema bila „Socijalna prava su ljudska prava“, dok je u organizaciji Misije OSCE-a u BiH u hotelu Jelena održano predavanje i diskusija oko problema korupcije u našem društvu.

Zaključci događaja Banjalučkog centra za ljudska prava su da se ostvarenje prava na socijalnu pomoć, adekvatno stambeno zbrinjavanje i efikasan sistem socijalne zaštite u Republici Srpskoj, odnosno BiH, u kojoj veliki deo stanovništva živi u siromaštvu i suočava se sa socijalnim isključenjem, svakim danom sve više pogoršava, i da je potrebno kontinuirano raditi na poboljšanju socijalnih i ekonomskih prava građana.

Direktor Centra Dejan Lučka se, između ostalih, zahvalio i našoj organizaciji na učešću i pohvalio je rukovodstvo SOOBL-a koje uzima učešće u svim značajnijim događajima kod nas i u regionu, i da je Centru izuzetno zadovoljstvo da sarađuje sa SOOBL-om, jer je SOOBL u zadnjih godinu dana prepoznat kao istinski reprezent mladih ljudi i njihovih interesa u Banjoj Luci.

Događaju Banjalučkog centra za ljudska prava prisustvovao je i predsjednik SOOBL-a Davor Strika. Davor je istakao da ljudska prava predstavljaju civilizacijski domet i kao takva moraju biti njegovana, branjena i konstantno razvijana. „SOOBL je u svim dosadašnjim aktivnostima naglašavao značaj ljudskih prava i borbe za ista. Nastavićemo snažno da podržavamo mlade ljude u borbi za ljudska prava, ali i da ih edukujemo o ovoj tematici“, dodao je Strika.

Pored toga Strika je čestitao direktoru Banjalučkog centra za ljudska prava na organizaciji.

„Želim da čestitam našem Dejanu Lučki na organizaciji ovakovog događaja, zahvaljujem mu se na svemu što radi za naše društvo te ga pozivam da neumorno radi i u budućnosti na zaštiti i širenju svijesti o ljudskim pravima.”

Borba protiv korupcije

Misija OEBS-a u Bosni i Hercegovini bila je organizator okruglog stola kojim je 8. decembra 2017. godine u Banjoj Luci obilježen Međunarodni dan borbe protiv korupcije (9. decembar). Tematskom skupu, koji je za cilj imao ukazati na važnost angažmana svih relevantnih aktera na lokalnom nivou u sprečavanju i borbi protiv korupcije, prisustvovali su predstavnici i predstavnice institucija vlasti i organizacija civilnog društva iz Banje Luke, Doboja, Prijedora, Gradiške i Srpca, koji su u otvorenoj diskusiji imali priliku podijeliti dosadašnja iskustva i izazove sa kojima su se susreli u ovoj oblasti.

Na seminaru o korupciji krajnji zaključci su da je korupcija veoma loša i prisutna stvar u našoj državi kojoj se mora na različite legalne načine stati u kraj i da se pri tome moraju angažovati različiti mehanizmi, organizacije i pojedinci. Predstavnici SOOBL-a su na seminaru istakli da je SOOBL odlučan u namjeri da se bori zajedno sa nadležnim organima u borbi protiv ove pojave.


Originalan članak: