kontakt@dejanlucka.com

Spektakl, nauka i mentalitet

Dejan Lučka | O društvenim i pravnim temama

Spektakl, nauka i mentalitet

Predavanje profesora Vassilisa K. Fouskas-a na FPN-u | Preuzeto sa: https://goo.gl/E8TDBq

Dana 17. aprila 2015. godine na Fakultetu političkih nauka u Banjoj Luci je gostovao profesor Vassilis K. Fouskas (Vasilis K. Fuskas) sa predavanjem o Grčkoj i finansijskoj krizi koja potresa Evropu, pritom dajući novi kritički pogled na određene aspekte iste. Času vrsnog stručnjaka je prisustvovalo oko tridesetak ljudi, što studenata – što zaposlenika na Univerzitetu, u skoro praznoj prostoriji za prezentacije. Koji dan kasnije, na terenima Studentskog centra Nikola Tesla se okupilo nekoliko stotina, možda i koju hiljadu mladih ljudi na zatvaranju Studentskih igara i na (već) tradicionalnoj Velikoj studentskoj žurci.

Nauka i zabava

Žurka prođe većinom veselo, slično zabavama koje se organizuju svugdje u svijetu, dokazujući kako se studenti provode podjednako dobro na svim meridijanima. Međutim, dr Nele reče onomad prava raja zna u čemu je trik: kroz odnos spomenutog predavanja i žurke se preslikava i stanje našeg tranzicionog društvanceta. Ova dva događaja daju kristalno jasnu sliku o tome da se naukom i kritikom skoro niko i ne želi ozbiljno baviti, dok je zabava uvijek mnogo sigurniji biznis.

Da se shvati korelacija, dovoljno je baciti pogled u naš atar u kome javno postoji vaskoliko zgražavanje populusa na Macu i Tiću ajfon, dok privatno svi gledaju kada će novi skandal da nahrani oči građana iz zemlje seljaka na brdovitom Balkanu. Na višem nivou to, naravno, izgleda profinjenije, produhovljeno logikom lijepih riječi i popularnosti. Pričaj o poboljšanju uslova i ulaganju u obrazovanje, borbi protiv korupcije i rješavanju krucijalnih problema, a daj kiča i šunda, sipaj što više zabave za milione. Bolji život, Srećni ljudi, zato i ti radostan budi.

Deteoriraj normalu dok pružaš snošaja i prostakluka na tone, jer to nacija voli, a narod koji je „duševno“ nahranjen se ne buni. Ne stvaraj misleći sloj što ga je teško podojiti jeftinim senzacijama i svjetlima šoua. Dok im u vene prodire zavisnost od kulisa spektakla, građani i studenti se radije bacakaju uz ritmove tehno dramova ispijajući koju kriglu piva, nego li provode koji sat uz par redova pametne-uvijek opasne literature. Lakše i ljepše je igrati, nego promišljati o tužnoj realnosti.

Velika studentska žurka na otvorenom

Preuzeto sa Facebook stranice Studentskog parlamenta

Velika greška je misliti da je u samom provodu stvarni problem. Problematika počinje kada stil jeftine zabave uđe u krvotok potencijala države, pustošeći duh života i pobune naše budućnosti. Sa raznim žurajama i boemskim večerima inicijalna snaga društva dozvoljava da bude očarana starom latinskom izrekom panem et circenses (hljeba i igara). Ulazi se u kolotečinu u kojoj više nije bitno boriti se za sebe, a kamoli za druge, već je fajtovati za kriglu piva više – ideal koji se slijedi.

Možda studentarija i ne gleda Macu i Tiću ali zasigurno voli izguštati po koju ljutu na raznim vašarima pod okriljem Univerziteta. Jedini je problem što su to samo igre, a hljeb nekako nestaje iz poznate sentence. Njega više ne obezbeđuje država, sve teže ga je stvoriti, a kada igre utihnu, od zadovoljstva poslije njih na kru` se i ne misli. Zamijeniće ga nešto drugo, a vazduh je, čini se dobar izbor. Jedino što nas zrak ne hrani, ali ko još haje za to.

Profesori i studenti

U drugim državama nije ništa bitno drugačije u pogledu lumpovanja, i tamo se manipuliše, daju igre i pivo, organizuju velike studentske žurke i proslave, ali se i ulaže u obrazovanje daleko više nego u ovo prvo. Nije to ulaganje samo materijalno. Obrazovanje i sloboda izražavanja zapažanja su kamen temeljci zemlje koja hoće da napreduje.

Negdje drugo, profesori sa univerziteta kritikuju stanje u državi, daju proglase i bune se kada nešto ne valja. Organizovani u različite grupe bore se za ciljeve: bolje obrazovanje, bolje uređena država, bolji životni uslovi. Kod nas postoje samo stihijski poduhvati boraca sa vjetrenjačama. U jugo-istočnoj evropskoj avliji univerzitetski kadar je izabrao stranu i igra igru prema svom opredjeljenju, a ne prema struci. Opozicija-pozicija, nije važno, jer su pravila igre jednostavna i ista. Drugi su loši, mi smo dobri, pusti opšti interes, nije on toliko ni bitan. U divotnoj zemlji okruženoj Savom i Drinom prije će roditi grožđe na vrbi, nego što će se akademska zajednica angažovati na bilo kojem ozbiljnijem projektu konstruktivne kritike.

A studenti? Studenti uče od svojih učitelja, postaju obični, postaju sredina, jer će se tako svidjeti svima. Ne talasaju, ne kritikuju previše, ne bockaju đavla i ne čačkaju gdje ne treba. Polako se odriču svih prava koja posjeduju, jer će im sutra doći nova žurka, na kojoj će provod biti odličan i na nivou. Vrzino kolo se nastavlja.

Daj pjesme, oduzmi misao. Daj vina, oduzmi riječ. Daj zabave, oduzmi duh.

Na drugim paralelama shvataju da pored poslušnih ovaca treba stvarati i avangardu, kritički razmišljajuće građane koji se neće povoditi za trenutnim aspiracijama vlasti. U stvarnosti vilajetske dimenzije strančarenja, primjena novog sistema studiranja, koji korača ka praktičnim vrijednostima umjesto ka preispitivanju svega, spektakli i mazanja očiju udruženi sa kozjim mentalitetom nas polako uvode u novi vrli svijet gdje je bitno napiti se na zabavi, razbiti koji prozor, kritikovati sutradan u kafani cijeli sistem, a nikada zaista ništa i ne uraditi da se sistemski mehanizam promijeni ili nadogradi.

Senada Nurkić-Maca u reality emisiji „Parovi“

Preuzeto sa YouTube kanala Parovi TV Happy

Nego, manimo se apstrakcije: predavanje gospodina Fuskasa je neke od prisutnih navelo da se zapitaju da li su saznanja koja su do tada imali uopšte istinita. Vidljivo je bilo koliko je drugačiji pristup problemima čovjeka koji stvara u uređenijoj državi. Slobodna misao, tamo daleko, rijetko ima alternativu. Velika studentska žurka, takva kakva je bila, ove godine je donijela bezbroj komada smeća razasutog po svim dijelovima studenjaka, uz dobrano urnisane prostorije. Pride, dogodila se, pored sporadičnih šaketanja, i jedna pozamašna tuča u okviru paviljona, u kojoj je pored razbijenih glava bilo i materijalne štete.

Takođe, u studentskim sobama su sa projektilima (oružanog tipa: flaše i kamenice) razbijana stakla na prozorima. Ko zna kada će biti zamjenjena novim. I to nešto govori. Nekoliko rječitijih rečenica od cijelog pisanija iznad.

Nikada nismo krivi mi, krivo je more…

More u Tunisu

Foto: Nataša Lemajić


Naslovna fotografija: Predavanje profesora Vasilisa K. Fuskasa na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci [Preuzeto sa Facebook stranice Instituta za društvena istraživanja Fakulteta političkih nauka]