kontakt@dejanlucka.com

Trening – pisanje predstavke aplikanta

Dejan Lučka | O društvenim i pravnim temama

Trening – pisanje predstavke aplikanta

Trening - pisanje predstavke aplikanta

Izvještaj – Banjalučki centar za ljudska prava

Originalan članak je dostupan na sljedećem linku: Trening – pisanje predstavke aplikanta


Trening nije rezervisan samo za one koji dižu utege ili trče. Pravnici takođe mogu trenirati svoje umijeće iz pravnih disciplina, a pogotovo to mogu raditi iz tehnike pisanja raznih predstavki. U subotu 23. jula 2016. godine Banjalučki centar za ljudska prava je organizovao stručni trening o tehnici pisanja aplikacije Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

U sklopu naših aktivnosti u okviru podizanja svijesti i unapređenja poznavanja ljudskih prava na području Bosne i Hercegovine, odlučili smo se da organizujemo trening pod nazivom „Osnovi tehnike pisanja predstavke Evropskom sudu za ljudska prava“.

U okviru ovog treninga polaznici uče osnove kako, na koji način i korišćenjem koje tehnike treba da pošalju predstavku Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. Ovaj vid edukacije je namjenjen prvenstveno diplomiranim pravnicima i studentima prava koji žele da kroz svojevrsnu praksu nauče ispuniti, odnosno napisati predstavku aplikanta Evropskom sudu za ljudska prava. Polaznici edukacije su ovaj put bili diplomirani pravnici koje je izabrao Banjalučki centar za ljudska prava i studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci koje je delegirao zvaničan predstavnički organ studenata ovog fakulteta – Studentski savez Pravnog fakulteta.

Trening – tok

Trening je počeo sa kratkim upoznavanjem uslova koji se trebaju ispuniti da bi određeno lice moglo poslati predstavku u Strazbur. Nakon toga je ukratko objašnjen svaki dio obrasca predstavke aplikanta i date su smjernice kako se koji od njih treba popunjavati.

Treći dio treninga je bio namjenjen izmišljenom slučaju „Mario Azri protiv Bosne i Hercegovine“. Date su činjenice predmeta koje se tiču Maria Azria, na osnovu kojih je trebalo u njegovo ime napisati predstavku Evropskom sudu za ljudska prava. Takođe je polaznicima data relevantna sudska prava u skraćenom obliku za svaku povredu Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda na koje se podnosilac predstavke treba žaliti.

Zadnji dio je bio namjenjen za čitanje predstavki koji su sastavila dva tima i traženja mogućih poboljšanja u njima. Svi polaznici treninga su pokazali izvanrednu mogućnost brzog procesuiranja informacija, pravničkog zaključivanja, snalaženja u činjenicama predmeta i sudskoj praksi. Sam trening je održan u prostorijama Univerzitetskog preduzetničkog centra Univerziteta u Banjaluci.

Banjalučki centar za ljudska prava namjerava i u budućnosti održavati ovakve i slične treninge vezane za ljudska prava i prava uopšteno.

Fotografije sa ovog treninga možete vidjeti u dodatku ili u našoj Galeriji.


Originalan članak