kontakt@dejanlucka.com

U BiH se više veruje sveštenicima, nego medijima

Dejan Lučka | O društvenim i pravnim temama

U BiH se više veruje sveštenicima, nego medijima

Kritikuj kada mislis da treba kritikovati

Svaki četvrti ispitanik u RS opravdava napade na novinare, a sedma sila gubi bitku sa verskim zajednicama i nevladinim sektorom.

Istraživanje, koje povodom 3. maja, Međunarodnog dana slobode medija, provodi Fondacija Fridrih Ebert u BiH, uz podršku Udruženja BH novinari, pokazalo je da građani gube poverenje u medije i novinare.

Čak 76 odsto građana BiH najviše veruje verskim zajednicama, a tek 53 odsto medijima, dok je u RS taj nesrazmer još veći, pa čak 78,5 odsto ispitanika iz Srpske najviše veruje verskim zajednicama, dok je svega 41 dosto na prvo mesto postavilo medije.

Zanimljivo je da u pravilu nepopularne nevladine organizacije, po stepenu poverenja u stopu prate medije: na nivou BiH najviše im veruje skoro 50 odsto ispitanih, a u Srpskoj 36,5 odsto.

Ova anketa javnog mnenja, koja se, po istoj metodologiji, provodi od 2009. pokazala je da su građani oba entiteta godinama najviše verovali novinarima, a najmanje političarima i političkim strankama. Političari su i u ovogodišnjem istraživanju zauzeli ubedljivo poslednje mesto, sa svega 13 dosto građana koji im veruju, a na začelju ih prate institucije vlasti. Institucijama poverenje poklanja manje od trećine građana F BiH i svega 13,5 odsto ispitanika u RS.

Dejan Lučka, direktor Banjalučkog centra za ljudska prava, ocenjuje da su ovakvi rezultati zabrinjavajući, ali očekivani.

Građani prepoznaju šta su najveće prepreke slobodnim i odgovornim medijima: politički pritisci, finansijska zavisnost i opšta klima u zemlji. Novinari su u klopci, ako ne prihvate zahteve medijske kuće, to jest poslodavca, čak i ako ti zahtevi nisu u skladu sa profesionalnim standardima, dobiće otkaz – kaže Lučka.

Po Evropskoj konvenciji, dodaje on, novinari i mediji su čuvari javnog interesa, pa bi odgovorna država trebalo da ih štiti, u cilju napretka društva.

U BiH, očigledno, nije tako. Naprotiv, političari su, po mišljenju 63 odsto građana FBiH i čak 70 odsto građana RS, najveći kršitelji novinarskih prava. Napadima na novinare oni daju loš primer zajednici, pa nakon nekoliko godina ponovo raste broj ispitanika koji smatraju da su „u nekim slučajevima“ napadi na novinare opravdani. Tako misli skoro 25 odsto građana RS, ali samo šest procenata ispitanika iz Federacije BiH.

Politička analitičarka Tanja Topić smatra da je ovo podatak koji najiše zabrinjava.

To svedoči da građani nisu svesni značaja medija, te ukazuje o nedemokratskoj o totalitarnoj svesti, naročito u RS – kaže Topićeva.

Inače, u 2017. su razlike u stavovima ispitanika  iz dva entiteta izraženije nego ranijih godina. Tako skoro 70 odsto građna FBiH smatra da je neophodno poboljšati materijalni i finansijski položaj novinara, kako bi kvalitetnije izveštavali, dok taj stav deli manje od 25 odsto ispitanika iz RS. Da mediji doprinose zaoštravanju nacionalnih, verskih i političkih tenzija, smatra 30 odsto ispitanika u RS i 24 odsto u F BiH.

Najsložniji su u stavu da RTV pretplatu treba ukinuti: tako misli 78 odsto ispitanika u celoj BiH.

Lučka: Vera kao Centralni komitet

Visok stepen poverenja građana u verske zajednice je rezultat dugogodišnje verske indoktrinacije u celoj BiH, tvrdi Dejan Lučka.

Ono što je nekad bio Centralni komitet SK, danas su dominantne verske zajednice. To nije dobar pokazatelj. Države u kojima građani najviše veruju verskim zajednicama, poput zemalja Južne Amerike, u pravilu su najzaostalije i najnetolerantnije – ocenjuje Lučka. Dodaje da su u BiH, koja je formalno sekularna država, verske zajednice u mnogim pitanjima vode glanu reč.

Predsednik čestitao 3. maj

Predsednik Srpske Milorad Dodik čestitao je novinarima, njihovim udruženjima i zaposlenim u sredstvima javnog informisanja  Međunarodni dan slobode medija.

Profesionalno novinarstvo uvek će imati punu društvenu podršku u savladavanju izazova – poručio je Dodik.

Iz Narodne skupštine Republike Srpske saopštili su da su sloboda javne reči i medija imperativi svakog demokratskog društva i naglasili da su novinari najzaslužniji za jačanje demokratije.


Originalan članak:

Štapano izdanje


Internet izdanje