kontakt@dejanlucka.com

Zarobljeni u Bosni – Tender obustavljen, a građani bez pasoša

Dejan Lučka | O društvenim i pravnim temama

Zarobljeni u Bosni – Tender obustavljen, a građani bez pasoša

Zarobljeni u Bosni - Tender obustavljen, a građani bez pasoša

Izjava koju sam dao za Dnevne novine Euro Blic

Članak je dostupan na sljedećem linku:    
Zarobljeni u Bosni – Tender obustavljen, a građani bez pasoša


Nakon što je minister Adil Osmanović ambiciozno najavio kraj zastoja na šalterima, usledile su još veće komplikacije, pa se pasoši čekaju i više od 50 dana.

Zakašnjeli i po mišljenju stručnjaka diskutabilni tender za nabavku pasoških knjižica obustavljen je zbog žalbe francuske firme Gemalto SA Meudon. Tako su građani BiH, koji čekaju izdavanje pasoša, 15. jun, za kada je ministar civiljnih poslova najavio nromalizaciju u izdavanju dokumenata, dočekali u haosu kojem se ne nazire kraj.

Pitala sam na šalteru da li se, ako danas predam zahtev, mogu nadati da ću pasoš dobiti za mesec dana. Rekli su mi da je to nemoguće, jer na red nisu došli ni zahtevi od 23. aprila – priča jedna Banjalučanka, koja je bila primorana da odloži put u Nemačku.

Zbog svega toga nadležni se očigledno ne uzbuđuju previše. Ministar za civilne poslove BiH, Adil Osmanović, nadležan za izdavanje dokumenata, ostao je, po običaju, nedostupan za javnost, jer je, kako nam je rečeno u njegovom kabinetu, već nedeljama na godišnjem odmoru.

Detaljnije informacije nismo dobili ni u Agenciji IDDEEA, koja, od početka krize sa pasošima, sa novinarima komunicira samo mejlovima i saopštenjima.

Tako je saopšteno da građani BiH “neće ostati bez pasoša jer IDDEEA ima sa postojećim dobavljačem važeći ugovor o isporuci kojim je, kako se navodi, “ugovorena isporuka dovoljne količine pasoških knjižica”.

Imajući u vidu da je postojeći dobavljač sa današnjim danom osigurao neophodni repromaterijal za normalnu proizvodnju pasoških knjižica i da će u narednom periodu pojačinim kapacitetom vršiti isporuku istih, IDDEEA očekuje da će se u kratkom periodu u celosti normalizovati proces izrade putnih isprava – poručuju iz IDDEEA.

Sva ostala pitanja ostala su bez odgovora.

Teško je poverovati u normalizaciju „proces izrade putnih isprava“, u situaciji kada je treći tender za isporuku pasoša u poslednjih nekoliko meseci ozbiljno doveden u pitanje. Za sve su krivi, kako navode izvori „EuroBlica“, uslovi tendera, uštimani tako da očigledno pogoduju samo nekim dobavljačima. Prema pisanju federalnih medija, francuski ponuđač se žalio da tenderske uslove mogu ispuniti samo tri kompanije u svetu.

Borci za ljudska prava tvrde da su građani na ovaj način zarobljeni u kandžama nesposobne i korumpirane administracije.

Država je dužna da svakom osigura dobijanje pasoša u zakonskom roku od 30 dana. Neizdavanjem pasoša u propisanom roku BiH ozbiljno ugrožava slobodu kretanja svojih građana – poručuje Dejan Lučka, direktor Banjalučkog centra za ljudska prava.

Korajlić: Ni hapšenje ih nije opametilo

Trenutna situacija sa tenderima za pasoše nije nikakvo iznenađenje, kaže menadžerka za odnose s javnošću Traspearensi internešnela u BiH Ivana Korajlić.

Tvrdi da je TI od prvog tendera, kojim se očigledno pogodovalo firmi „Milbauer“, upozoravao da je onemogućena konkurencija.

Drugi tender je raspisan u zadnji čas, iako je bilo jasno da će izdavanje pasoša kasniti. Nakon svega nadležni su se toliko upetljali da su tražili izmene zakona, umesto da proceduru provedu kako treba. Ni skandal sa ličnim kartama ni hapšenje bivšeg direktora IDDEEA nije ih opametilo – kaže Korajlićeva.


Originalan članak:

Štampano izdanje


Internet izdanje


Naslovna fotografija: Visa Rejected, [Autor: Mohamed Hassan, fotografija preuzeta sa: Pixabay]