kontakt@dejanlucka.com

Zastrašivanje i meka represija

Dejan Lučka | O društvenim i pravnim temama

Zastrašivanje i meka represija

O meni - Dejan Lucka

Izjava koju sam dao za Srpska info

Članak je dostupan na sljedećem linku:    
Zastrašivanje i meka represija – Dejan Lučka o policajcima snimateljima pred Hramom u Banjaluci


Ukoliko se ispostavi da su policajci, koji su snimali kamerom građane na šetalištu kod Hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci prekoračili svoja ovlašćenja, odnosno ukoliko MUP ne da utemeljeno objašnjenje za određena postupanja policijskih službenika, krivična prijava je izvjesna – poručio je Dejan Lučka, pravnik i izvršni direktor Banjalučkog centra za ljudska prava, povodom situacije koja se dogodila juče u centru Banjaluke.

– Snimanje je uvijek veoma osjetljivo pitanje, a pogotovo ono koje se vrši od strane službenih lica. Ono uvijek mora biti zasnovano na zakonu uz puno poštovanje prava svakog pojedinca – kaže Lučka za Srpskainfo.

Objašnjava da, prema odredbama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, policija ima pravo da snima javna mjesta radi, naprimjer, sprečavanja krivičnih djela ili narušavanja javnog reda i mira.

– Međutim, pitanje je na koji način to službenici rade, od koga su dobili naredbu da to rade ili možda postupaju samoinicijativno, da li svjesno snimaju određene pojedince i grupe zadirući im u privatnu sferu, na osnovu kojih indicija to rade, ako ne postoji, naprimjer, narušavanje javnog reda i mira, da li se snimanje vrši targetirano na pojedince i samo da zastraši određene građane – kaže Dejan Lučka.

Postavlja i pitanje da li se snimanje policijskom kamerom proteže i van javnih mjesta i zadire u privatnost doma određenih građana i da li postoji pravni akt kojim se to reguliše.

– Posebno je pitanje kako se čuvaju ti snimci, ko ima pristup snimljenom materijalu, sa čim su snimci sve povezani i kako se štite podaci o ličnosti u svemu tome. Ovakvo postupanje policije može da utiče na javno izražavanje stavova pojedinaca i na slobodu njihovog okupljanja, jer se na “mekši”, ali ipak represivan način poručuje da su pojedinci i grupe praćeni i da postoje njihovi snimci. A za šta se koriste ti snimci može samo da se nagađa – zaključuje Lučka.


Originalan članak: